Димитър Братанов, който днес е задържан в Силистра след отвличане на таксиметров шофьор и стрелба срещу полицаи, е избягал от Варненския затвор още на 31 май. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна по повод образуваното ново следствено дело срещу него.
Близо месец бягството на затворника е пазено в тайна, макар че подобни инциденти едва ли са всекидневие в затвора. Директорът му Йордан Йорданов уточни само, че бягството е станало от обект от открит тип, и насочи за подробности към пресцентъра на Министерството на правосъдието. Оттам се оказаха неподготвени за медиен интерес и след първоначалното „Ние не знаем такова нещо” обещаха повече информация, която все още очакваме, съобщава topnovini.bg.

По неофициална информация Братанов, който изтърпявал 4-годишна присъда за отвличане и грабеж, е бил прехвърлен от затвора в Белене на по-лек режим. Бягството му не е извършено по сложен или опасен план – просто прескочил оградата и си заминал.
Процедурата в такива случаи предвижда да се изпрати известие до съответната прокуратура, а след това и до Главна дирекция „Национална полиция” – по искане на затвора.

Около 12 часа полицаи забелязали издирвания Братанов в централната част на Силистра. При опита им да го задържат 40-годишният мъж насочил пистолет в главата на таксиметров шофьор, качил се в таксито и му разпоредил да кара.
Започнало преследване по улиците на Силистра. Братанов стрелял срещу патрулната  кола, която последвала таксито, управлявано от наскоро пенсиониран бивш полицай. След като разбрал, че не може да избяга, затворникът наредил на шофьора да спре и се скрил в къща.

Районът бил отцепен и започнали преговори с участието на заместник окръжен прокурор от Окръжната прокуратура в Силистра Братанов да се предаде доброволно. Те продължили час, след което избягалият затворник напуснал къщата и се предал. У него са открити два пистолета, с единия от които е стрелял срещу полицейския патрул.

В Силистра Братанов е добре известен с прякора си Кокала. Той е осъждан десет пъти и е един от извършителите на бомбения атентат срещу бивш окръжен прокурор на Силистра, припомниха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.