Истинско шоу разигра в съдебната зала Любомир Яков, който подаде фалшив сигнал за бомба на Централната гара в Пловдив през ноември миналата година. Мъжът бе докаран с белезници на заседанието в Районен съд-Пловдив, като се държеше по неадекватен начин, буйстваше и огласяше с викове залата. През цялото време обвиняемият повтаряше, че съдът иска да го убие.

Той се изправи пред магистратите за гледане на разпоредително заседание, от което да стане ясно, дали той ще признае вината си и делото ще протече по съкратена процедура, или ще оспори твърденията описани в обвинителния акт. Яков обаче реши да създаде хаос в съдебната зала и поиска смяна на служебния си защитник адвокат Ваня Георгиева. По думите на обвиняемия, той е невменяем и иска лечение, а адвокатката му не издействала такова, съобщава trafficnews.bg. 

“Платиха ми от една политическа партия, за да спра цистерните за Украйна. Съда иска да ме убие сто процента. Аз ще се самоубия и ще тежи на тяхната съвест”, крещеше Любомир пред магистратите.

Според държавното обвинение от психиатрична експертиза става ясно, че Яков е в добро психично състояние и прави шоу нарочно. Прокурорът поиска от магистратите съдебният процес да стартира по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица.

Изказването на обвинението предизвика по-голяма ярост на Любомир и той продължи да бълва интересни изказвания, с които се твърдеше, че е невменяем и се нуждае от 2-годишно лечение.

“Искам да ми бъде сменена адвокатката и да се лекувам, а тя иска да лежа в затвора. Аз съм чист алкохолик и съм психично болен.Експертизата е грешна.Моля да влезе психиатър в залата”, викаше още обвиняемият.

Съдът обаче не позволи смяна на служебния защитник, защото казаните причини от Любомир са неоснователни. Така, заради буйството на Яков, адвокат Георгиева поиска нова експертиза,която да представи реално дали обвиняемият е с психично заболяване. Защитата застана зад искането на държавното обвинение,за разглеждане делото по общия ред.

Яков обаче не пожела да замълчи и репликираше на съда през цялото време.

“Преди два дни изпих две шепи хапчета и пак не ми обърнаха внимание в затвора. Аз довечера ще си нарежа вените и на вас ще тежи”, завърши Любомир Яков.

След като взе думата, съдията каза, че няма нужда от изготвяне на втора експертиза, докато не бъде изслушана първата изготвена. Така магистратите потвърдиха ареста на Яков и насрочиха делото за разглеждане по общия ред.

Към момента мъжът е преместен в затвора, защото при разглеждането на мярката му за неотклонение в предходно заседание, стана ясно, че Любо Бомбата не изпълнявал предишно наказание – пробация.

Любомир Яков заслужи прякора си Бомбата, заради многократно подавани сигнали за поставени взривни устройства.

Името на Любомир Яков нашумя още през 2020 г., когато получи условна присъда за телефонна заплаха. Тогава през 2019-а заплаши да взриви автогарата в Пловдив, като е установено, че заплашителните обаждания са били на няколко пъти и са подадени от Стара Загора. Случаят много наподобява този за който сега ще бъде изправен пред Темида.

В края на 2021 година 27-годишният Любомир Яков заплаши с убийство бившия премиер Бойко Борисов и председателката на 46-ото Народно събрание Ива Митева. Тогава мъжът призна вината си, а след одобреното от съда споразумение, той получи присъда от 7 месеца и 15 дни затвор при първоначален строг режим.

За сегашното деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. До момента Любомир Яков е осъждан 6 пъти за различни престъпления, като 3 от осъжданията му са за идентични прояви.

Последва и престъплението, за което Бомбата се изправи днес пред съда.

На 15 ноември 2022 г. около 18:00 ч. Любомир просел в подлеза на Централна жп гара Пловдив, но никой не му давал пари. Това го ядосало и той се развикал. В същото време, патрулиращи полицейски служители му направили забележка. Полицаите познавали Яков, тъй като го проверявали многократно и преди и били запознати, че имал прояви за подадени сигнали за поставени взривни устройства и заплахи към хора. Те го предупредили да не проси и да не нарушава обществения ред.

Това видимо ядосало Любо, който започнал да псува и се развикал, че щял да събере цялата полиция на гарата. Решен да изпълни заканата си, хванал градски автобус и слязъл на спирка преди гара „Филипово“. Отишъл до уличния телефон и се свързал се с тел. 112 като съобщил, че бил заложил минни гранати на Централна гара, като се представил за „Бай Георги“.

След полученото съобщение от дежурна оперативна част на ОД МВР незабавно предприели действия по отцепване на района на Централна жп гара гр. Пловдив и извеждане пътниците и служителите на безопасно разстояние. При извършената впоследствие проверка не били открити взривни вещества.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук