Скандалният бургаски фараон Ангел Кателиев отново ще застане пред съда след броени дни, този път по обвинения в отвличане и побой. Ако бъде признат за виновен, шефът на пирамидата „Галакси“ може да получи от 7 до 15 години затвор за отвличане и побой в съучастие с още двама мъже.

Случаят е от началото на 2010 г., но влиза едва сега в съда. Кателиев е обвинен заедно с Димитър Пенчев в отвличането на Х. Я. Според прокуратурата групата буквално изкарала длъжника от заведение на пъпа на Бургас – площад „Св. Св. Кирил и Методий“, пише flagman.bg. Мъжът бил заставен да тръгне с тях след заплаха с нож, след което бил натикан в кола и откаран в офиса на Кателиев. Там фараонът, Пенчев и мъж с инициали К. М. започнали да крещят на жертвата да им върне парите, след което му нанесли зверски побой, завършил със средна телесна повреда.

Интересното е, че обвиняемите по случая са само двама. Сред тях не е К. М., за когото прокуратурата съобщава, че е съучастник. Не е изключено той да е пропял срещу аверите си и така да се е разминал с обвиненията.

Припомняме, че Кателиев се размина със смешна присъда по случая „Галакси“. Пирамидата събира парите на наивници в Бургас от 1999 до 2001 г. Сбирките се правят в малки семейни хотелчета на морския бряг, като срещите на клиентите приличат на психосеанси. Всеки нов член е длъжен да привлече поне трима, като се предпочитат заможни бизнесмени.

В мрежата се оплитат и много безработни, които вземат кредити, за да се закачат за „печелившата“ схема. Пирамидата е разбита през 2001 г., но чак през 2014 г. Комисията „Кушлев“ се сеща да конфискува богатствата на нейния шеф. Кателиев се прости с имоти за половин милион лева – ателие и офис в Бургас, шест леки коли – БМВ, „Мерцедес“, „Опел Астра“, „Пежо“, „Фиат Браво“ и „Рено“, два товарни автомобила „Мерцедес“ и „Ивеко“. Фараонът се е разделил и с парите в 11 банкови сметки.

През лятото на 2010 г. пък Кателиев е арестуван като част от банда за лихварство, отвличания, побои и изнудване. След задържаните тогава е и бащата на малката Алекс от Поморие, която беше зверски убита от Атанаска Георгиева. Веселим Тодоров-Германеца се поболя след смъртта на момиченцето и почина от масиран инфаркт миналото лято. Сред арестуваните е и големият му син Методи. На групата се приписват тежки престъпления като извращения и мъчения на длъжници с метална кука, но те така и не стигат до съда.

Случаят, по който Кателиев все пак ще застане в съдебната зала, е само няколко месеца преди задържането му с Веско Германеца и другите двама мъже. Въпреки сходния характер на престъпленията, те не се разглеждат като свързани.