Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров разобличи телефонни измамници през изминалия месец. Историкът разказа повече подробности около случилото се, цитиран от Фокус.
„Разказвам случката не за нещо друго, а да бъдат хората бдителни, за да не бъдат излъгани. Мен не успяха, но както разбирам от новините, този номер сработва доста често“, подчерта проф. Димитров. Той разказа какъв точно е механизма на добре замислената измама.

„Сутринта ми звънна човек, който се представи за Иван Симеонов – заместник-началник на 6-то Районно управление. Той ми каза, че предстои разпит на задържан англичанин, който е уличен в няколко престъпления, но в момента няма преводач. Помоли ме да изпратя от музея човек, който говори английски език. Първоначално не се усъмних и изпратих жена, най-добрият ни преводач, като я снабдих с телефона на този човек, а дадох и нейния на въпросния Иван Симеонов.

Той дори посочи номера на стаята, в който да го търси – 308“, обясни директорът на НИМ. По думите му, след като жената се е отправила към полицейското управление, е получила телефонно обаждане, с което са я информирали, че обвиняемият, на когото тя е трябвало да превежда, си е наел адвокат. „Не кой да е, а известният адвокат Марковски. Малко по-късно ѝ се обажда човек, представящ се за адв. Марковски, който ѝ казал да купи един стек хубави цигари за подсъдимия. Казал ѝ да купи и една бутилка старо уиски, което да му дадат, както и да донесе 100 лева.

Жената, много притеснена обяснила, че има само 20 лева в себе си. От своя страна той е казал да се върне и да вземе пари от мен. Аргументирал се с факта, че сме приятели, което е частично вярно. Познаваме се с г-н Марковски, а той и по телевизията е казвал, че е любител на историята и на предаването ми“, разказа проф. Димитров. „Аз му казах, че имам в отдел „Нова история“ един стек цигари „Арда“ без филтър, останал от социализма и го попитах дали иска да му изпратя него. После е оказа, че не е Арда, а Слънце без филтър“, пошегува се историкът.

След всичко това директорът на НИМ веднага се усъмнил в цялата ситуация и е сезирал органите на реда. „Имам познат в Криминална полиция, който ми обясни, че всичко това е номер на телефонните измамници от последните няколко дни. Представят се за полицаи и не искат големи суми“, коментира проф. Димитров и подчерта, че това е вторият му подобен случай в интервал от две седмици.

Припомняме, че ало измамници налазиха директора на НИМ, искайки му помощ за Гигинския манастир.