Мъж, пускал в обръщение неистински парични знаци, е установен и задържан от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД МВР Пазарджик.

В сряда на територията на АМ"Тракия" екипи от сектора извършили специализирана полицейска операция.

Тя е реализирана в резултат на получавани сигнали за наличие на лице, прокарващо в обръщение неистински парични знаци на територията около аутобана.

За целта извършителят използвал паркингите, където престоявали за почивка чуждестранни водачи на товарни автомобили. Обикновено завързвал разговор с тях, като искал да му развалят малко пари, защото според него в близката бензиностанция не можели.

Така той предлагал на нищо неподозиращия шофьор банкнота от 100 евро, която в по-късен етап се оказвала неистинска.

В хода на разследването на случаите се оказало, че от края на юни до момента са установени пет подобни случая на измамени чужди шофьори на тирове.

Вчера по време на акцията в района на паркинг на АМ "Тракия" екипите от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" задържали Р.Я.- 55 г. от Благоевград.

Мъжът е с множество криминални регистрации и е осъждан основно за прокарване в обръщение или притежание на неистински парични знаци. Според експертите фалшивите банкноти с номинал от 100 евро били с добро качество и лесно можели да заблудят хора, които рядко боравят с подобна валута.

Р.Я. е задържан първоначално за срок от 24 часа в ареста на РУ Пазарджик. Предстои срокът на задържането му да бъде удължен от наблюдаващ прокурор при Окръжната прокуратура в областния град със 72 часа.

Служители от ОДМВР-Пазарджик съвместно с колегите си от Главна дирекция "Национална полиция" ще изясняват дали задържаният мъж е извършвал престъпната си дейност на територията и на други региони в страната.