Служител на “Охранителна полиция” се договарял с гражданите да му платят, за да унищожи вече издадени актове за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщават от МВР.

По сигнал на дирекция “Вътрешна сигурност” за корупционно поведение инспекторатът на МВР е направил проверка на трима служители от “Охранителна полиция” в РУ на МВР Костенец към ОД МВР – София. Сигналът е дошъл от двама граждани от Ихтиман, чиито автомобил бил спрян за проверка миналата седмица от полицейски патрул.
Полицаите установили нарушения на Закона за движение по пътищата и съставили два акта за административни нарушения. По-късно единият от служителите в патрула поискал парична сума от нарушителите срещу обещанието да бъдат унищожени вече издадените актове.


Проверката на инспектората на МВР е установила, че данните за корупционно поведение на един от служителите, визирани в сигнала, се потвърждават. Той водил многократно разговори от личния си мобилен телефон с изнудвания, в които искал парична сума, за да унищожи актовете. Освен това инспекторите са установили и занижен контрол върху работата на подчинените му от страна на началника на РУ на МВР в Костенец.
Инспекторатът ще предложи на министъра на вътрешните работи да наложи дисциплинарни наказания по отношение на визираните служители, освен това материалите от проверката са изпратени по компетентност на окръжната прокуратура. /БЛИЦ