Братята Иван и Десислав Дамянови, известни във Враца с прякора Поничките, съдят роднините на починалия Тодор Йорданов от Враца за обида и клевета, съобщава BulNews.bg. Срещу опечалените близки са заведени три дела от обвиняемите за трагичната смърт на 18-годишното момче, които впоследствие бяха оправдани.
Два от исковете са срещу брата на починалия – Ивайло Йорданов. По думите на Поничките, младежът е разпространявал невярна и обидна информация за тях в национален ефир.

На 16 януари Ивайло е направил изявление за братята чрез израза: „Тези хора са доста безскрупулни, нямат морал…”, както и му е приписал убийството на брат си чрез израза „…фактът, че се е стигнало до убийство и фактът, че обстоятелствата от тези двама души са довели до неговата смърт за мен е напълно достатъчно основание те да бъдат обвинение в убийство и те да бъдат съдени за убийство”.

Тези думи Ивайло казал в студио на bTV в предаването „Тази събота и неделя”. Подобни изявления обаче почерненият брат правил и в предаването „Комбина“ по Нова телевизия. Същото обвинение за други изказвания има и срещу майката на двете момчета Цецка Йорданова.

Според магистратите думите на опечалените близки се класифицират като две отделни престъпления – обида и клевета. Заради факта, че обидите са били направени в национален ефир от столицата обаче, магистратите от Враца препратиха делата на колегите си от районен съд София, където да бъдат разгледани и решени по компетентност.

Припомняме, че 18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари след сбиване на улицата с Десислав и Иван Дамянови. Първоначално двамата бяха обвинени в непредумишлено убийство, но след силен обществен натиск и протести прокуратурата ревизира обвинението към най-тежкото – предумишлено убийство по хулигански подбуди. Назначената съдебномедицинска експертиза обаче установи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той е имал сърдечно заболяване.