Бруталните покушения срещу Манол Велев и Йордан Динов могат да се окажат решаващи за съдбата на хазартния бос Васил Божков. Това разкриха пред БЛИЦ източници от Специализираната прокуратура, която наблюдава разследването по двата случая.
Съпругът на двукратната олимпийска медалистка и дългогодишен депутат от БСП Весела Лечева бе прострелян в тила от неизвестен и досега килър в офиса си на столичната улица "Мизия" 3 на 11 юли 2007 г. 

Почти 5 години по-късно България бе разтресена от друга черна новина. Представителят на австрийската букмейкърска фирма „Скай спорт 365” Йордан Динов бе покосен от куршуми на 12 април 2012 година. Оловният дъжд го застига, докато се движи по улица "Будапеща", близо до Агенция "Митници".
 

Вероятно двата случая щяха да потънат в графата "Студени досиета", ако собственикът на "Ефбет" Цветомир Найденов не бе направил сензационното разкритие: "Мисля, че Васил Божков е съпричастен към нападението срещу Манол Велев. Трябва да се разгледат случаите на Йордан Динов и на Манол Велев. Мисля, че Божков е съпричастен към тези работи".

Днес Цветомир Найденов заяви пред БЛИЦ, че държи на думите си, че Божков е поръчал Велев и Динов.

"Категоричен съм в това мое твърдение. Основание ми дават доказателствата, които от месец юни до месец декември м.г. съм предал на прокуратурата. Надявам се прокуратурата да разкрие както убийствата на Манол Велев и Йордан Динов, така и на всички останали български граждани, които бяха убити",
подчерта пред БЛИЦ Цветомир Найденов.
 

Според главния прокурор Иван Гешев новото разследване за тежки криминални престъпления срещу Васил Божков е тръгнало след открити доказателства в тази насока при обиските в офисите и имотите на хазартния бос, извършени в края на миналата седмица. Тогава един от най-богатите българи попадна на мушката на разследващите заради афера за стотици милиони левове, свързана с лотарийната игра „Национална лотария” и сенчест контрол върху Държавната комисия по хазарта. На Васил Божков, който напусна България с частния си самолет, задочно бяха повдигнати 7 обвинения, сред тях – ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

На този етап от прокуратурата не дават подробности за новите насоки на разследването, уличаващи Божков като поръчител на мафиотски екзекуции. Криминалистите обаче отново проверяват фактите и уликите около стрелбата срещу Манол Велев. 

Тогавашният съветник на президента Георги Първанов бе причакан от килър, който го последва по стълбите и стреля от упор в задната част на главата му.

Велев бе откаран в „Пирогов”, където лекарите извадиха куршума от главата му, но за съжаление не успяха да го върнат към нормалния живот. Оттогава до днес Манол Велев продължава да е в кома, а за него се грижи съпругата му, която му е оборудвала специална медицинска стая в къщата си. 

Според запознати разследването тогава не е било доведено докрай, а криминалистите умишлено или от незнание са игнорирали версията „Васил Божков”, макар тя да е била сред основните. Показания, че зад покушението на мъжа й вероятно стои Васил Божков, най-неочаквано прави и самата Весела Лечева. Тя твърди пред разследващите, че мъжът й е прострелян, тъй като пречил на хазартния бизнес на Божков. Допреди стрелбата Манол Велев стопанисваше няколко казина в София и в страната, обединени във веригата „Сезам”.

Само половин час след един от първите разпитите на Весела Лечева по телефона й се обадил Божков, който й предложил психиатрична помощ, тъй като „говорела като луда в полицията и споменавала името му”. Разказват, че след тази елегантна заплаха шампионката по стрелба е оттеглила показанията си срещу милиардера. Иначе Весела Лечева дълги години бе състезател в стрелковия клуб на Васил Божков – „Нове”, а пък мъжът й Манол Велев минаваше за човек от обкръжението на хазартния бос. Двамата обаче влизат в конфликт в края на 2006 г. Малко по-късно Велев е разстрелян.

„Първият въпрос, който ми зададоха, когато отидох в МВР, където се беше събрала цяла група от всички отдели, беше: „Вярно ли е, че вашият съпруг Манол Велев се е държал лошо с негови подчинени и ги е обиждал?” Очевидно искаха да ми внушат, че някой, който е обиден или уволнен, ще натисне спусъка срещу Манол…”, разказва за сблъсъка си с органите на реда през 2009 г. Весела Лечева.

Според наши източници разследващите стрелбата срещу Манол Велев покриват и друга важна улика – записите от камери за наблюдение през офиса на простреляния бизнесмен.

Видеокадрите, запечатали убиеца – млад мъж, среден на ръст, с тъмна бейзболна шапка и зелени дрехи, просто изчезват! Криминалистите не записват и данните на единствения пряк очевидец – млада жена, която видяла с очите си покушението над Манол Велев.

„Имената и данните на очевидката са изтрити от масивите на МВР, уж с мотив, че тя не е искала да сътрудничи, тъй като се е притеснявала за живота си. Възможно е да е така, но защо и записите от камерите, запечатали лицето на прикрилия се с бейзболна шапка стрелец са унищожени!?”, признават днес ангажирани с повторното разследване на атентата срещу Манол Велев.

Васил Божков е подозиран и като поръчител на убийството на благоевградчанина Йордан Динов. Месеци преди да бъде разстрелян, Динов започна да открива из цяла България „центрове за обслужване на клиенти”, в които на практика се приемаха залози за футболни мачове. В този период в страната имаше няколко акции срещу нелегални залози на мачове, проведени от МВР, тъй като тогава законът преследваше даже интернет сайтове за залагания, регистрирани в държави от и извън Европейския съюз. На практика букмейкърските пунктове на Йордан Динов (на снимката отдолу) се явяваха единствената конкуренция на „Еврофутбол”. Благоевградчанинът символно наемаше помещения в непосредствена близост до пунктовете на  „Еврофутбол” и даваше по-високи коефициенти за мачове от хазартната компания на Васил Божков. Преди да се стигне до убийството му, Йордан Динов неколкократно бе привикван в полицията, която го разследваше за „черно тото”.


От работата на полицията и прокуратурата зависи дали двете тежки престъпления ще бъдат разкрити и душите на жертвите ще бъдат възмездени!

Ивайло КРАЧУНОВ