„Ако не ги бях застрелял, те щяха да ме убият.” Това заявил при разпитите в Криминална полиция арестуваният за двойното убийство на ул. „Борба” № 18 Б в Пловдив Йордан Таков.


Двойно убийство на баща и син в Пловдив

БЛИЦ припомня, че 45-годишният мъж бе задържан буквално минути, след като застрелял с по няколко куршума Васил Ботев и неговия син Христо Ботев.

Тримата били роднини и съдружници във фирмата „Сити груп 1 БГ”, съобщиха разследващите.

Според справка в Търговския регистър синът Христо Василев Ботев и чичо му Йордан Звезделинов Таков, както и трето лице, което ще бъде разпитано в хода на разследването, са собственици на дружеството.

И тримата са учредили фирмата си с еднакви дялове от по малко над 15 000 лева. Като управители на „Сити груп 1 БГ”, освен Христо и Йордан, се води и бащата на Христо – първият братовчед на Йордан – Васил Ботев, пише в. Монитор.

Страшни разкрития за двойното убийство в Пловдив, свидетел проговори СНИМКИ

От няколко години бизнесът им бил в криза. Печалбите намалявали драстично. От последния финансов отчет на дружеството става ясно, че финансовата година е приключена на загуба от едва осем хиляди лева. Дали това е причината за жестокия скандал между Васил, сина му Христо и роднината им Йордан, не е ясно.

Извънредни новини за двойното убийство на баща и син в Пловдив

Самият Йордан при разпитите не отричал, че е застрелял първия си братовчед и племенника си, но отказвал да уточни защо точно са се скарали. Бил обяснил, че Христо и баща му претендирали той да им плати определена сума за фирмените дялове и след като си поискали от него парите, настанало меле.

На 26 ноември т.г. около 16 часа в цеха на ул. „Борба” 18 тримата се сбили, за което говорят разместените мебели и неразборията в помещението.

„По задържаното лице няма видими белези за това, че е бил бит. Това, че е настанал побой между тримата е по негови думи. Но тъй като и тримата са бивши борци, е възможно наистина да са се сбили”, казват криминалисти.

По време на конфликта на роднините в цеха им в началото на търговиите на „Брезовско шосе”, под чийто адрес е регистрирано и дружеството им, не е имало свидетел. Преки очевидци на скандала не е имало, потвърдиха разследващите.

Техен съсед, който също държал друг склад пред техния, първи чул изстрелите. Докато хване телефона, за да звъни на 112, и навън вече бил излязъл Йордан Таков, който все още държал пистолета.

Според изявление на окръжния прокурор Румен Попов и на шефа на полицията в Пловдив ст. ком. Йордан Рогачев от вечерта на убийството заподозреният е изпразнил целия пълнител на пистолета си „Макаров” в бизнес партньорите си. Дали оръжието е било презареждано, както и какво е реалното състояние на фирмата на тримата, ще бъде установявано с различни експертизи. Финансовата вече е възложена на Икономическа полиция в Пловдив.

Срещу арестувания Йордан Таков се очаква да бъде повдигнато работно обвинение по чл. 116 от НК, според което го грози затвор от 20 до 30 години, доживотен или доживотен без право на замяна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!