60% ръст на досъдебните производства за домашно насилие, отчитат от МВР. Данните само за първите осем месеца на тази година сочат почти 1400 регистрирани случая. Най-много са оплакванията за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие. Първенец в черната класация е районът на Велико Търново.

Години наред Диляна Катранджиева е унижавана и подлагана на физическо и психическо насилие от бащата на децата си.
„Това което се случваше с мен, никой не го знаеше. Прощавах веднъж, втори, трети. Но това се повтаряше пак, пак, пак. Благодаря на Господ, че просто ме запази жива”, каза Диляна Катранджиева, пострадала, пред Нова телевизия.

Гореща новина за авера на садиста Георги, потрошил и отвлякъл жена си Диляна

Последният побой продължава четири часа, а косата на Диляна е остригана насила. Тогава младата жена събира смелост и подава жалба в полицията. „Не мога да си обясня как, събрах смелост и тръгнах. Не се върнах назад повече и в един момент проговорих.”

Още 584 жертви на домашно насилие са поели по пътя на Диляна само за първите осем месеца на тази година, сочат данните на МВР.
„Категорично, по-смели са, по-информирани и сякаш хората повече се обаждат, когато чуят шум зад вратата на съседите”, посочи Зорница Шуманова - началник сектор "Домашно насилие", ГДНП.

„Те могат да получат правна помощ там, където са установени - на място, в полицейските управления, в болничните заведения, в кризисните центрове”, каза Наталия Илиева, директор на Националното бюро за правна помощ.

3654 жертви на домашно насилие са получили ограничителни заповеди през 2022 г., отчитат още от МВР. Броят им за първите осем месеца на тази година е малко над 2800.


„Първенец е област Велико Търново, следван от Перник и най-малко остава област Видин”, добави Шуманова.

Нови разкрития за случая на "Дебора" от Свищов, душманинът ѝ побеснял, защото...

Ромски медиатори работят със социално слаби лица в Търново, Варна и Стара Загора. Затова и там жертвите на домашно насилие по-лесно се съгласяват да потърсят защита, казват от Националното бюро за правна помощ.

„За една година спасените жени са 16”, съобщи Илиева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук