Около 30 екоорганизации искат свикване на Съвета по национална сигурност, защото са открили близки до правителството фирми, които са се облагодетелствали от замени. Пред Нова телевизия Христо Николов от антикорупционната коалиция "Зелени балкани" и Константин Иванов от коалиция "За да остане природа в България" заявиха, че правителството раздава държавни земи и гори по атрактивните места по Черноморието на безценица.
Пример за това е земя между устието на река Камчия и град Бяла, която е придобита на цена 1000 пъти по-ниска от тази, която е получена. Плажът е най-големият у нас и е бил защитена местност до преди две години, когато фирмата, която иска да строи голям комплекс там, е обжалвала пред съда режима за защитата й.
Когато Държавната агенция по горите е била информирана за заменките, от там не са искали да предоставят информация за колко точно фирми става въпрос. Екозащитниците назоваха олигарсите, които са замесени в тези сделки – Гриша Ганчев, Николай Банев, Тодор Батков, като по думите им има още много други. Ганчев имал 7 км частно имение между Балчик и Каварна, придобито чрез същите тези замени.
Според Николов и Иванов заменките са ощетили страната с 8 милиарда лева, което е най-огромното ограбване на страната. Те поясниха схемата: олигарсите намират бушон в лицето на някоя фирма, която прави замяната, друга купува от тях и те се явяват трето лице - добросъвестни купувачи, които се правят, че не знаят нищо.
Иванов каза, че чрез свикването на Съвета по национална сигурност се надяват да разберат кои точно са фирмите. Екозащитниците били изненадани, че искането им е подкрепено от СДС, ДСБ, Новото време и Атака. /БЛИЦ