Бизнес дамата Ружа Игнатова, която е обвинена от германските власти в създаването на „пирамидална структура за измама с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари“, е влагала част от припечеленото в нашата страна. Най-богатата българка през изминалото лято е строила имение на брега на морето край Созопол.Баровската къща, според източници на БЛИЦ, струва около 4 милиона лева, а мебелите вътре са изключително скъпи, изработени по поръчка в Германия, където Игнатова живее.Според нашите източници, тя е давала голям зор на строителите да завършат обекта, защото искала да прекарва отпуските си през лятото в новото имение, което освен малък частен плаж, има и частно лозе и детска площадка, както и огромен басейн.Плажът е закътан между скалите. В лявата част на богаташкото имение има друг имот, частен хотел на 3 етажа, който сега се ползва като къща за гости. Игнатова го купила, тъй като и закривал гледката към морето. Лятото само на два пъти ходила в Созопол. Единият път пристигнала с частна яхта, което предизвикало сензация и безброй коментари на туристи и местни.

Говори се още, че съпругът на Игнатова има леярен завод в Германия, а самата тя има доста апетитни имоти в София. 

Както БЛИЦ съобщи, Ружа Игнатова  попадна под ударите на прокуратурата. Антимафиоти от ГДБОП и агенти на ДАНС нахлули в офисите на ръководената от Игнатова мрежа от кампании за криптовалута OneCoin в София, Варна и Велико Търново. Иззети са сърварите, множество документи и са разпитани над 50 свидетели, съобщи шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Той потвърди, че Ружа Игнатова е обвиняема в Германия, а от наша страна е поискано съдействие по разследването срещу нея. Според германското обвинение става дума за „пирамидална структура за измама с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари“. Немските власти имат съмнения, че със средствата са финансирани международни престъпни групи и терористични организации.

Само за три години дейност в Германия OneCoin е набрала над три милиона потребители. Криптовалутата е подобна на популярната BitCoin, с тази разлика, че не е децентрализирана като оригинала, а може да се придобие единствено от „Интеневънъл маркет“. Самото сдружение е регистрирано като BitCoin Ltd. В Дубай. В София оперира като „Уан Нетуърк Сървисис“ ЕООД с управител 26-годишния Кристиян Манолов. Сърварите са иззети от офисите му на площад „Славейков“ 6А. при самата акция на 17-18 януари са присъствали представители на Европол и на гермнаските разследващи органи.  

Според данните на българската прокуратура в момента дейността на свързаните с OnCoin се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави. Проверка показа, че Игнатова е обвинена през изминалите години от германския финансов регулатор BaFin, че OneCoin служат като платежно средство, чрез което се заобикалят местното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!