Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов изнасят подробна информация за мощната акция, която тази сутрин блокира Благоевград.


Проверката и акцията, която се провежда в Благоевград, е срещу битовата престъпност. Има задържани 15 лица, но главният прокурор каза, че в сравнение с останалата страна и проверките, които се извършват в другите градове в страната, Благоевград е на много добро ниво. Именно затова прокуратурата работи активно и с кметовете.

Проверката все още продължава, а засилено полицейско присъствие от страна на полицейските части и жандармерията има на територията на целия град.

Имаме желание в края на годината резултатите в сегмента битова престъпност, да са много по-малки като обем на извършените в страната. Сигурни сме, че ще имаме успех.

Убеден съм, че в началото на следващата година, битовата престъпност ще е спаднала. Това става с много работа и добра координация с местната власт.

Кметовете са тези, които са най-близо до гражданите и познават хората. Работата на прокуратурата и МВР е да решаваме проблемите и да осигурим спокойствие и ред", каза Иван Гешев.

"Казах го в Чирпан - цялата държава ще се изсипе в даденото място, където е извършено престъпление", закани се главният прокурор.

​​​​​​Главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти и случаят „Божков“.

Припомняме ви, че бизнесменът Васил Божков е с 11 повдигнати обвинения. Малко преди да бъде обвинен в различни престъпления, той напусна държавата.

Първоначално уж беше в страна от Балканския полуостров, но дни след като бе обявен за издирване, органите на реда го заловиха в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

В момента тече изземване на предмети с културна стойност от офисите на бизнесмена.

Там вчера освен различни артефакти,обвити в салфетки, във вестници, прибрани в кашони или в кутии за пури, Прокуратурата откри огнестрелно оръжие и регистрационна бланка за криминалистическа регистрация.

Днес Гешев обясни: "Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива, защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка.

Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт. В един момент той е почуствал, че е по-силен от държавата“.

Относно новините, които излизат около изземванията, Гешев заяви, че някои от тях са фалшиви и напомни, че има хора, които защитават това, което са изкупили от иманяри, откраднали от българска земя и си го складират по офисите.

„Ясно е, че ако всички артефакти бяха регистрирани и законно придобити нямаше да се съхраняват така“, заяви още той.

Във връзка с документите за екстрадицията на Васил Божков в България от ОАЕ, Гешев заяви, че те са предадени.“От тук нататък топката е в ОАЕ“, каза той.

Темата за Божков коментира и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Вчера получих разпореждане от Специализираната прокуратура“, каза той относно провеждащите се изземвания. „Не мога да бъда сигурен къде е намерена тази бланка на въпросния господин“, обясни Иванов. „Разпоредил съм спешна проверка. Има две бланки - едната със сигурност е от СДВР, а другата няма да кажа от кое звено е, но липсва. Нека да ми потвърдят днес в края на деня“, каза още пред журналисти главсекът на МВР.