Днес, 14 октомври 2019 г., Специализираната прокуратура и ГДБОП извършват действия по разследването на организирана престъпна група за изнудвания, в т.ч. чрез заплахи и физическо насилие, действаща на територията на Бургас и Бургаска област.


Информация за хода на досъдебното производство ще бъде предоставена след приключване на процесуално-следствените действия, съобщават от специализираната прокуратура. 

Както БЛИЦ писа полицаите са завардили входовете и изходите на града. В акцията участват служители на Криминалната полиция при ОДМВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура.

В района на ОДМВР е извършен арест на шефа на охранителната фирма VTA Николай Мечков, съобщава burgas24.bg. Според свидетели тази сутрин той е бил извикан заедно с адвоката си за справка на бул. "Христо Ботев" 46.

Акция! Масови арести в Бургас, първи закопан е шефът на VTA Николай Мечков СНИМКИ

Офисът на охранителната фирма се намира на около 200 метра нагоре по булеварда. На излизане от дирекцията Мечков и адвокатът му внезапно са били връхлетени от спецполицаи с качулки. 

Той е първият от прибраните. 

По-късно стана ясно, че и Петър Биберов е изведен от Областната дирекция на МВР в Бургас към патрулен автомобил, съобщава Флагман.бг.

Биберов е друг от арестуваните при специализираната полицейска акция на ГДБОП, Криминална полиция към ОД на МВР в Бургас и спецпрокуратурата. 

Според неофициална информация до този момент са арестувани 7 лица. Очаква се да бъдат обвинени за създаването на Организирана престъпна група за изнудвания.

От близо 2 месеца Мечков не бе забелязван да паркира черния си джип Мерцедес пред своя офис на бул. "Христо Ботев" 79. Той предпочиташе да избягва публични прояви.

Фирмата му обаче охраняваше голям брой увеселителни обекти и заведения за обществено хранене по Южното Черноморие. Това е първата специализирана операция на ст. комисар Радослав Сотиров от деня, в който през миналата седмица оглави ОД на МВР-Бургас.

Служителите му очакваха светкавични рокади и уволнения на началници на РУП и сектори, но явно приоритет на новото ръководство ще е дейността на организираната престъпност. 

Текат обиски и претърсвания в домовете на хора, свързани с VTA и най-близкото бизнес обкръжение на Мечков. 
 

В същото време в ОД на МВР в Бургас продължават да конвоират лица, които се счита, че са съпричастни към групата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!