Нови факти и обстоятелства, подкрепени с неопровержими документи разкриват допълнителни детайли около коварната схема, с която над 200 жители от село Сърневец са били ужилени със земеделските си земи.

Скандалът бе оповестен от Агенция БЛИЦ в четвъртък (23.01), а днес предоставяме на широката общественост и магистратите нови прелюбопитни подробности.

Ето какво пише един от потърпевшите Иван Терзиев в жалбата си до прокуратурата:

"Считам, че лицата Димитър Димитров и Диана Ангелова, първият в качеството си на кметски наместник на с. Сърневец, общ. Братя Даскалови е предоставил данните ми на втората и двамата са съставили неистински частен документ - пълномощно за сключване на договор за аренда на земеделска земя, находяща в землището на с. Сърневец". 

Г-н Терзиев твърди, че Ангелова го употребила, за да докаже, че съществува правно отношение с него. Според него се касае за извършено престъпление по чл. 309 от Наказателния кодекс.

Потърпевшият настоява пред прокурорите да се образува наказателно производство срещу двете лица.

Друг от хората, с които е злоупотребено - Стойо Данков твърди следното:

"Никога не съм водил разговори с лицата Димитър Димитров и Диана Ангелова относно учредяването на СН "Сърневец", нито съм упълномощавал Ангелова с подписа си пред бившия кметски наместник в село Сладък кладенец, общ. Стара Загора, с което е извършена друга документална измама".

Твърденията на Данков и Терзиев и другите ужилени от схемата са подкрепени и с други доказателства. Съдебно-графична експертиза изготвена от вещо лице в гр. Чирпан посочва, че е подправен подписа на Дончо Дончев пред пълномощно за продажба на негов имот.
 

 

Въпросните хора, които са възрастни и бедни, заедно с други техни съселяни са били въвлечени в отвратителната схема, с която от тяхно име са сключвани договори за аренда с продължителност четвърт век.

На хартия те са получавали по 6 лева на декар, а в същото време им е била сложена неустойка, че ако договорите (които са фалшиви)  бъдат преждевременно прекратени хората дължат неустойка от рекордните 1000 евро на декар.

Потърпевшите веднага сезирали полицията в града и до прокуратурата. Съдебната власт определила за наблюдаващ прокурор Радостин Рахнев от Окръжна прокуратура Стара Загора.

В началото магистратът реагирал, като образувал производство срещу неизвестен извършител. И по този начин схемата продължила да се вихри с пълна сила и европейските средства да се усвояват.

Потърпевшите сезирали Апелативната прокуратура в Пловдив, която указала на колегите си от Стара Загора да образуват досъдебно производство по чл. 248а от Наказателния кодекс. 

Прокурор Рахнев, обаче обжалвал пред Върховната касационна прокуратура (ВКП) дадените му указания. Но прокурор Ангелина Митова от ВКП отново разпоредила на прокурора от Стара Загора да се съобрази с указанието на прокуратурата в Пловдив и да образува наказателно производство (на снимката отдолу).И докато мудните действия на прокурор Рахнев продължават с години, то потърпевшите завеждат дела по граждански ред. 

Съдилищата постановяват решения, с които обявяват сключените договори по втория начин за аренда за невалидни. И по този начин частично възстановяват справедливостта.

Сега на ход е прокуратурата. Хората се надяват, че Върховната касационна прокуратура в лицето на Иван Гешев ще вземат мерки за възцаряване на правовия ред в държавата.

Защото е недопустимо при ясни доказателства за злоупотреба определени магистрати да оставят да се източват европейски средства, а стотици бедни български граждани да бъдат жестоко излъгани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!