Днес, 08.09.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Илиян А. за това, че чрез използване на неустановено техническо средство, отключил бравата на входна врата на жилище и отнел чужди движими вещи на обща стойност 9815 лева, от владението на Н. К. и К. К., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.  

За времето от 24.02.2018 г. до 04.03.2018 г. Н.К. и К.К. отсъствали от жилището си, находящо се в гр. София, ул. „Георги С. Раковски“. На неустановена дата, в посочения период, обвиняемият Илиян А. се намирал в близост до апартамента на Н.К. и К.К. След като установил, че в момента няма живущи, той решил да проникне вътре и да вземе по-ценните вещи.

В изпълнение на взетото решение, чрез използване на неустановено техническо средство, Илиян А. отключил бравата на входна врата на жилището, влязъл вътре и започнал да преравя гардеробите и шкафовете в стаите.

Обвиняемият намерил и взел от жилището два броя преносими компютри, един фотоапарат, две картини, кутийка за бижута с намиращите се в нея два броя златни пръстени с диамант, два броя златни пръстени с цирконий, десет броя сребърни пръстени, златна гривна и златно колие – всички вещи на обща стойност 9815 лева. Докато преравял гардероб в една от стаите, от Илиян А. изпаднал сгъваем нож с дървена дръжка, който останал незабелязан от него.

На 04.03.2018 г. Н.К. и К.К. се прибрали и установили, че входната врата на жилището им е заключена веднъж, а не два пъти, както я били оставили, гардеробите и шкафовете по стаите били отворени, а вещите от тях били разхвърлени из целия апартамент.

Н.К. и К.К. подали сигнал на телефон 112. Разследващите полицаи, които дошли на мястото, извършили оглед на местопроизшествието. Те открили и иззели сгъваемия нож, който обвиняемият неволно оставил на местопрестъплението. По дръжката на ножа се установили биологични следи, произхождащи от Илиян А.

В хода на образуваното досъдебно производство било установено, че обвиняемият Илиян А. е осъждан. Предстои делото срещу него да продължи в съда.