От 10.30 часа 20 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина. Йоан Матев е съден за убийството на непълнолетния Георги в Борисовата градина. Тежкото престъпление стана на 2 юни 2015 година.

През ноември 2017 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Йоан Матев. Процесът срещу него започна през февруари 2018. Матев е обвинен, че е нанесъл удар с нож на Георги Игнатов, в резултат на което са били засегнати жизненоважни органи и е настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия. Оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти. Той успя да се укрие над година от правосъдието, а държавата почна и разследване дали от неговото училище не са му помогнали да се укрие, тъй като са мълчали за подозренията си, че той е възможният извършител.

През април 2018 година родителите на жертвата се появиха за първи път в съдебната зала. На процеса присъства и майката на обвиняемия Йоан.

На предишното заседание двама от адвокатите на Йоан Матев - Иван Томов и Виктор Попов - се отказаха да защитават обвинения. По този начин единственият адвокат на Матев остава Стоянка Маркова. Тогава съдебното заседание продължи с разпит на свидетели. Съдът разпореди и да се издири свидетел по делото за убийството в Борисовата градина - Мариан Тодоров. От деветте призовани свидетели, седем не се явиха. В залата не се явиха тогава и гражданските ищци по делото - Албена и Валентин Игнатови, родители на убития през юни 2015 г. Георги Игнатов.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за днес 20 март, когато трябва да се явяват свидетелите, които не бяха в зала тогава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!