За съжаление хакерската атака срещу НАП уронва престижа на институцията. Целта на такива атаки обикновено е парична. Това посочи пред bTV ИТ специалистът Константин Веселинов.
 

Според него на този етап всички лансирани хипотези са възможни. „В момента в НАП стават доста интересни неща. В момента става Наредба 18 – за фискализирането. В момента въвеждат по-умни касови апарати, които в реално време отчитат всяка продажба с НАП“, коментира той.
 
По адрес на хакера Кристиян Бойков той заяви: „ Може да иска да си прави реклама, може да иска да си покаже егото. Аз вълшебници не виждам, да ви кажа честно. Иначе бих ги взел на работа“.
 
„Огромно количество от специалистите в информационната сигурност рабоят с Линукс. Но това какво общо има със случая?“, коментира той относно някой аргументи за вината на Бойков.
 
„Дали го е направило това момче – нямам представа. Възможно ли е – възможно е. Възможно ли е да не е той – напълно“, допълни Веселинов.
 
„Хората трябва да бъдат много бдителни в момента. Вероятността да бъдем атакувани нараства много“, каза той.  
 
Според него атаките няма да свършат с този опит, ако държавата не предприеме мерки. Хората най-често и най-лесно ще бъдат атакувани чрез т.нар. фишинг мейли. Експертът призова да не се клика на тях, да не се попълват лични данни и да не се сменят пароли през такива мейки, които привидно идват от банки и институции.
 
Относно отгвороността за пробива в НАП Веселинов каза: „В момента няма орган, който да одитира. Не съм сигурен, че има кой да направи този квалифициран одит по правилния начин“.
 
„Министърът (на финансите) не е виновен. Някой му е казал „Всичко е наред“, добави той.
 
„В тази седмица имаше десетки и стотици атаки към държавни дружества. Ние успяхме да ги спрем. Когато има мониторинг, опасността намалява драстично“, каза експертът.