Всяка съдебна система, основана на върховенството на закона, се нуждае от безпроистрастни прокурори. Това е така, защото задържането на независимо обвинение трябва да е в интерес на обществото, а не на лица с власт, финансови ресурсти. Това заяви на извънреден брифинг  говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Европейският съд подчертава, че в едно демократично общество както съдилищата, и разследващите власти трябва да са безпристрастни. Днес българската прокуратура е подложена на безпрецедентен натиск. Преди няколко месеца главният прокурор каза на обществото, че знае срещу кого се изправяме. Наясно бяхме с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите и дори техните семейства, посочи тя.


По думите ѝ атаки, в които участват някои медии, а вече са се включили и някои политици, без да кажат какво незаконно прави прокуратурата.

"В този момент наблюдаващите прокурори издават разрешение, което ще позволи в следващите часове да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за организирана престъпност. За опити на търсене на избягване на наказателна отговорност" посочи Милева."

"Прокуратурата като част от съдебната власт е длъжник на обществото. Постигането на тази справедливост е сред главните приоритети на главния прокурор. Обвиняеми лица използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред българския съд. В последните седмици, всички тези, които прокуратурата иска да изправи пред съда, работят да избягване на наказателна отговорност и разрушаване на независимостта на прокуратурата.

Сийка Милева гарантира, че прокуратурата ще продължи докрай битката си за справедливост и няма да позволят да бъдат сплашвани.

„Независимо от тяхното положение и влияние. Поддържането на независимо обвинение трябва да е в интерес на обществото“, добави говорителят на главния прокурор.

Предоставените от специализираната прокуратура доказателства ще докажат как действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантиран недосегаемост. Васил Божков и Цветан Василев си партнират с „честни“ политици и „свободни“ журналисти. Всеки български гражданин трябва да избере на коя страна да застане. На извършителите на престъпления или на закона", заяви говорителят на главния прокурор.

Няма да позволим дневният ред на дебата да се организира от участници в ОПГ. Няма да се откажем и да бъдем сплашени. От тук нататък работата е на другите власти. Законодателят е този, който трябва да създаде адекватно законодателство за борба с организирана престъпност. Чакаме и отговор от президента как кореспонденцията му кореспондира с случващото се в последните седмици и дни. Прокуратурата е решена да не поставя никой над закона", заяви още Милева.

убликувахте от Новините на NOVA в Вторник, 14 юли 2020 г.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!