Охранителна камера е заснела изчезването на скандално известния бивш митничар Георги Георгиев – Пурата, съобщиха полицейски източници. МВР обяви 41-годишния мъж за издирване.
Пурата е похитен в петък рано сутринта, след като цяла нощ обикалял заведенията в София. Похитителите го причакали пред блока, в който живее и на излизане от автомобила му го натикали в друга кола и изчезнали.

Името на Георгиев беше намесено в няколко разработки на бившата ГДБОП, свързани с участието му в контрабандни канали. Пурата напусна митниците, след като се разбра, че той и колегата му Радослав Живков – Джими с по 300 лв. заплати карат суперскъпи лимузини за 2 млн. евро. Те са разследвани в канал за преносими компютри. Срещу двамата бяха повдигнати и обвинения за организиране на престъпна група. В схемата участвали митничари и спедиторски фирми. Част от измамите ставали на летище София. В други случай за карго товари от Дубай и Китай бил сменян тарифният номер. Така за мобилни телефони били издавани документи като за пратка с GSM аксесоари. За 500 телефона дължимият ДДС е 19 000 лева, а при оформянето на пратката като аксесоари се плащат не повече от 200, обясниха антимафиоти. По време на разследването по тази схема в страната са влизали около 7000-8000 телефона на месец. На 8 октомври 2006 година агенция "Митници" започна проверка на Пурата и Джими, която приключи за 2 седмици. Според данните от нея през 2005 година Пурата е ползвал 303 дни болнични и 57 дни отпуск. За следващата година му се събират 100 дни отсъствия от работа.

Една от версиите за отвличането е, че Пурата е похитен, за да не “пропее” за други участници. Според друга версия той е отвлечен, защото дължи огромна сума на известен подземен бос. Има и трета версия, според която, Пурата сам е инсценирал изчезването си именно защото дължи огромни суми.
Според непотвърдена информация преди две седмици изчезнала и приятелката на Пурата. След като бил платен откуп, тя била освободена.
До този момент не е известно за бившия митничар да е поискан откуп. /БЛИЦ