Стотици ченгета са на крак и участват в издирването на 64-годишния Вене Сотиров. Особено зорко се дебне за къртица в самото МВР, съобщава в. "Стандарт". Бизнесменът беше отвлечен в четвъртък вечерта пред дома му в столичния квартал "Сухата река". До момента откуп не е поискан.
С особено внимание се проверяват полицаите, които се движат с бели служебни опели.
Тази заповед била издадена, след като три деца станали неволни свидетели на похищението. Те видели как маскирани униформени с автомати излезли от полицейски автомобил и след кратко сбиване отвлекли бизнесмена. След като разпитали децата, разследващите търсят четирима мъже, като единият бил доста по-млад от останалите.
Мобилизирани са както служителите на МВР, така и тези на ДАНС и прокуратурата. По думите на следователи вече са проверени за алиби много униформени. "Вече сме сигурни, че има къртица сред нас и повечето хора са много мнителни. След случая със Сотиров почти не си говорим", споделиха полицаи пред "Стандарт".
Граничарите също са мобилизирани. Освен митничари и проверяващи на пунктовете са изпратени допълнителни екипи от четирима човека. Те имали задачата да не пускат подозрителни автомобили извън страната, без да проверят обстойно багажниците и документите на пътниците. "Малко бавно стават проверките в момента, тъй като имаме специални нареждания", потвърдиха от Гранична полиция. На всички джипове БМВ Х5 от марката БМВ се записват номерата, както и личните данни на пътуващите в автомобила.
След като се появиха подозрения, че организирана банда от Вакарел стои зад отвличането на Сотиров, градчето също пропищя от полицейски проверки. Агенти на МВР и ДАНС претърсиха вчера редица къщи. Униформените не пожалиха дори избите и оборите на хората, като тарашеха дори сред крави и овце.
"В целия град е плъзнала полиция, обикалят по къщите, записват ни номерата на колите. Поне пък сме спокойни, че нищо няма да ни се случи", коментират местните хора. Претърсването и разпитите ще продължат и в околностите на Вакарел, категорични са ченгетата.


Пуснете него, вземете мен!, призова междувременно Васка Сотирова, съпругата на похитения бизнесмен Вене Сотиров.

- Свързаха ли се с вас похитителите?

- Не, нямам никаква вест от никого. Нито от полицията, нито от тях. Нямам нищо.

- Можете ли да кажете от какво се нуждае съпругът ви, за да е в нормално състояние, докато се прибере вкъщи?

- Той употребява много лекарства. Смениха му ги и не ги знам всичките. Рецептата е в него, в чантата му, но няма лекарства в себе си.

- Вие за себе си притеснявате ли се, мислите ли, че някой ще посегне на вас или на децата ви?

- Притеснявам се за децата си. Моят живот вече свърши, все ми е едно! Него да го върнат, на мен не ми се живее. Ако майка ги е родила, да вземат мен, него да върнат!

- Има ли как да съберете крупна сума за откуп?

- Не, не знам какво да правя. Той е изпълнителен директор, на заплата. Фирмата не е негова, отказа се от поста председател, гледа си старините.

- Вие успяхте ли да разговаряте с някой от приятелите си, роднините, колегите на Вене, за да помогнат да съберете евентуално някаква сума?

- Хората се обаждат сами, аз не съм в състояние да звъня. Обаждат се хора, които едва имат пари за залъка си, а другите...

- Вие задлъжнели ли сте, има ли кой да ви отмъщава за дългове?

- Не, към хората нямаме, имаме към банката, но редовно ги плащаме.

- А някой да дължи на Вене или на фирмата огромна сума, заради която да си заслужава да си разчисти по този начин сметките?

- Не работя при него, не съм чула такова нещо. Може да е накърнил нечии интереси, защото фирмите в този район са хубави. 


Епидемията “Отвличане”

На 1 април търговец от Сливен бе отвлечен пред офиса си за неплатен дълг. По щастлива случайност той успя да избяга от багажника на собствената си кола, където го бяха натикали похитителите. Ако не се бе измъкнал, вероятно щеше да плати и да не се обади в полицията, коментираха ченгета. Отвличанията заради борчове или за откуп от типа "крава за внуче", за който разказа преди седмица частен детектив от София, се увеличават. "Битовите" похищения, при които исканият откуп е малък, се вършат от аматьори, често от ромски банди. Жертвите плащат и мълчат. "Донорите" по правило са хора, които имат вземане-даване с властите или с кредитори. Отвличанията отдавна са на мода и по селата, където нерядко се стига до натурална размяна.

Почти няма ден, в който апаши да не посегнат на дребен бизнесмен, длъжник на незаконен лихвар или имотен селянин. Отвличанията за малък откуп или разплащане на дългове е масова практика. Единствено клошарите не са застрашени от отвличане, уверяват полицаи, детективи и охранители, пише "Стандарт".

През последните година-две професионални и аматьорски банди посягат на хора от различна черга или на техни деца и близки. Да откраднеш човек не е като да задигнеш кола или телевизор - вещта не можеш да я нараниш, обясняват психолози. Манталитет на похитител обаче днес се придобива лесно не само ако си притиснат от безработица и глад. Все повече млади момчета позират в интернет с пистолети и саби в ръце около батковци с дебели ланци. Агресията става обект на подражание и начин за изява, обясняват експертите.

Професионалните похитители целят единствено десетката. Техни обекти са заможни хора, главно от сенчестия бизнес, които имат данъчни, митнически или банкови проблеми. Не прощават и на корумпирани държавни чиновници, в т. ч. бивши. Факт са и първите посегателства над честно забогатели предприемачи.

По данни на МВР броят на специализираните в отвличания банди в страната не надвишава пръстите на едната ръка. Действията им са планирани и изпипани до последния детайл, имат мрежи от "къртици", персоналът им е предимно от бивши полицаи и антимафиоти, познаващи успешните методи на работа, както и системата отвътре.
Масово явление напоследък са аматьорските удари. По-известни са вече като "битови" отвличания. Похищенията са по-скоро импровизирани, за дребни откупи, най-често са дело на ромски банди.

"Заменката" внуче за крава

в шуменско село, станала известна преди дни, още предизвиква усмивки. Иначе е тъжна, дори страшна. И за дядото, пожелал тежкото му премеждие да остане тайна, и за всеки, който би могъл да се окаже на неговото място.
През зимната ваканция родители закарват детето си за няколко дни на гости на дядо му на село. Те очевидно са заможни хора. Колата им е лъскава, а дрехите изискани. Хващат окото на местна ромска банда. На другия ден, докато играе футбол с приятелчета от селото, детето е нападнато, вкарано в кола и отвлечено. Минути по-късно бандитите поставят ултиматум на дядото - 1000 лева или трупа на детето. За стареца сумата е космическа, но е готов на всичко за внучето и за това родителите да не научат, че не се е грижил достатъчно за него. Предлага на бартер средството си за прехрана - кравата. Скоро размяната е направена.

Митничар връща рушвети с глоба

"Под ножа" на престъпните групировки тихомълком попадат и чиновници, бъркали лакомо в държавната каца с мед. Показателен е примерът с бивш митничар от оживено ГКПП. Контролният служител месеци наред "обслужвал" банда контрабандисти. Затварял си очите за подправени документи на техни тирове с акцизни стоки срещу 300-500 евро на камион. Преди година митничарят решил да се отдаде на свой бизнес и напуснал службата. Не след дълго частникът изчезнал. Повече от седмица от него няма ни вест, ни кост, близките му са притеснени, никой обаче не съобщава в полицията. Развръзката е наглед щастлива. Макар видимо отслабнал и с измъчен вид, мъжът се появява. Освен на килограми е олекнал и със 150 000 евро.
Истината е, че напуснал митницата, за да се захване с контрабанда и сам да получава лъвския пай. Оказва се, че е станал основен конкурент на групата, която месеци го е "хранила" край бариерата. Бесни от това хора от бандата го отвлекли и го държали в мизерна дупка, докато не върнал до цент рушветите, получени на митницата от тях. Нещо повече, наложило му се да брои и 50% отгоре като "глоба" за нелоялната конкуренция. За целта алчният митничар се простил с имоти.
По случая, разбира се, не е подадена жалба. Официално казусът не съществува. Макар че на десетки километри от въпросното ГКПП за него знаят дори децата.

Бизнесмен погасява дълг от багажник

За разлика от сливенския си колега преди броени седмици бизнесмен от Варна не успява да отвори петата врата на автомобила, с който е отвлечен. Той е предприемач средна ръка, бизнесът му върви, къщата му е на неколкостотин метра от резиденция "Евксиноград", не крие от никого любовта си към лукса. Обича и пътешествията, но последното му оставя спомена за истински кошмар. За 5-те часа, през които бандитите го разкарват, колата спира край пътя и багажникът се отваря само два пъти. За да може бизнесменът да разговаря със счетоводителката си - на коя сметка в колко часа какви пари да преведе. Изритват го на час път пеша от морската столица. Жалба пак не е подадена. /БЛИЦ