Масово хакване на стотици хиляди ай пи камери за видеонаблюдение в Европа са извършили киберпрестъпници през последните седмици, като сред засегнатите има жертви и от България, пише в. „Телеграф“.

По първоначални данни са намерили слабости и са проникнали в техниката на три големи китайски производителя на видеоочи, които са продали милиони системи за видеонаблюдение по света, като имат пазар и у нас.

Извършителите този път са се целили в професионалните NVR системи за наблюдение, към които са свързани стотици камери, монтирани за охрана на бизнес сгради и институции. Заради хакерската атака фирмите, предлагащи видеонаблюдение са разпратили писма до партньорите си незабавно да обновят софтуера на камерите, за да не станат жертви.

Очаква се 300-400 потребители в България да бъдат засегнати от атаката. Повечето обаче не разбират, че системите им за наблюдение са били пробити с години.

Извършителите проникват в системите, като хакват паролите за достъп и просто клонират излъчването от видеоочите. През годините е имало много случаи, когато хакерите пускали линкове към сайтове, в които може да бъде гледано на живо излъчването на вече пробитите камери на известни лица или фирми. В някои от случаите хакерите пускали линкове към сайтове, където може да бъде гледано на живо излъчването от вече пробитите камери.

Атакуващите появявали по-голям интерес към ай пи камерите на заможни бизнесмени, които слагали устройствата по вилите си на морето с опция да наблюдават какво се случва в двора и къщата им по всяко време. След хакване обаче извършителите виждали кой ходи на гости на баровците. Особено се забавлявали, когато сред посетителките има и красиви жени в оскъдни дрехи.

„80% от атаките са към аматьорски ай пи камери, като извършителите се възползват от пропуски в сигурността“, обясниха специалисти по киберсигурност. Аматьорските устройства се използват основно за охрана на гаража или къщата. Част от тях могат да бъдат свързани с джиесем, който при движение да изпраща сигнали до стопанина на имота.

При повечето атаки собствениците не разбирали, че някои друг им използва системите. Това ставало ясно. Когато хакерът пусне изображение някъде в интернет от наблюдавания обект и тогава баровците звънели на фирмата, монтирала камерите.