Окръжният съд в Монтана пусна на свобода Кирил Иванов, който на 10 ноември 2015 година уби баща си в родната им къща в Лом, пише BulNews. Неочакваното решение на магистратите стана ясно преди дни, когато отмениха това на колегите си от районния съд в града. На предишната инстанция бяха признали Иванов за виновен в убийството и постановили да лежи в зандана две години и осем месеца при първоначален строг режим. След обжалване от страна на подсъдимия окръжните магистрати го оправдаха по обвинението за убийство, но решението им може да се обжалва пред Апелативния съд в София.
Иванов бе посочен от държавното обвинение за извършител на убийството на баща му, което било заради пари. Преди няколко години Кирил Иванов живеел заедно с баща си Милан Миланов в семейно жилище в София. Синът злоупотребявал с алкохол, като това често ставало поводи за скандали и конфликти между двамата. Той малтретирал физически и тормозел психически възрастния си баща. Домогвал се до парите от пенсията му, с които задоволявал потребностите си от алкохол. Така се стигнало до продажба на семейното жилище, като Милан се преместил да живее при дъщеря си в София, а синът му заминал за Лом, където семейството имало къща.

Въпреки, че при съвместното им съжителство Милан Миланов бил тормозен от сина си, той не се оплаквал и не подавал жалби срещу него. В Лом Иванов продължил да злоупотребява с алкохол. Постепенно разпродал семейното имущество от къщата, престанал да плаща сметките за вода и електричество. През септември 2015 г., по сантиментални причини Милан Миланов решил да се прибере в къщата си в Лом, където заживял отново със сина си Кирил.

Малтретирането на възрастния баща продължило, като скандалите и побоищата били почти ежедневие и ставали достояние на всички съседи. Пред тях обаче Милан Миланов казвал, че няма да се оплаква от сина си, защото му е жал за него. Когато бил бит и нагрубяван от Кирил не му отвръщал, не се защитавал, понасял и търпял издевателствата спрямо него. Кирил не се възпирал, напротив, още повече се озлобявал срещу баща си.

Агресията срещу Милан се засилила в началото на ноември 2015 г., като съседите слушали как Кирил бие баща си и как го изнудва за пари. Седмица преди трагичния инцидент на 10 ноември 2015г. Кирил Иванов изритал няколко пъти силно баща си в гърдите, след което го оставил да лежи безпомощен.

Физическото малтретиране на възрастния мъж продължавало всеки ден с искането на парите от пенсията, които впоследствие били „изпивани“ от сина му. Вечерта на 10 ноември, в интервала от 18.30 до 19.00 часа, съседите чули поредния бой над Милан от Кирил. Пострадалият се молел на сина си да не го бие и да го остави на мира. Ясно се чували звуците от юмручни удари и плесници, а обвиняемият настоявал за пари. Около 19 часа всичко утихнало. По-късно същата вечер Иванов посетил свой приятел и му споделил, че баща му е мъртъв и че не знае какво да предприеме.

На следващия ден, след като отново бил потърсен от извършителя, приятелят му уведомил за инцидента полицейските органи. Била извикана Спешна помощ, но медиците само констатирали смъртта на Милан Миланов. Местопроизшествието било посетено от следствено-оперативна група, като с извършването на първоначалните действия по разследването било образувано досъдебно производство. Кирил Иванов бил задържан под стража и обвинен за убийството на баща си Милан.

Изготвената съдебно-медицинска експертиза дала заключение, че непосредствената причина за смъртта на възрастният мъж е острата дихателна и сърдечна недостатъчност, развила се на базата на двустранната пневмония, като следствие от тежката гръдна травма със счупването на ребра. Разпитан като обвиняем на досъдебното производство Иванов не се е признал за виновен.