Петима души с криминално минало бяха задържани при специализирана полицейска операция, осъществена под надзора на Варненската окръжна прокуратура. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Варна.

Арестите са в рамките на разследване по досъдебно производство за пране на 900 000 евро, придобити от измама, извършена в Швейцария.

Крупната сума е била преведена на българска фирма – бушон. Оттам парите били превеждани на порции към сметки на търговски дружества и граждани у нас и в чужбина.

Подставени лица ги теглели в брой и ги предавали по сложна верига към организатора. Самият той след издирване с червена бюлетина на Интерпол заради влязла в сила присъда е бил задържан и в момента е във Варненския затвор, уточниха от полицията.

Арестуваните негови съучастници имат регистрации за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство. В рамките на операцията служители на отделите „Икономическа полиция“ и „Разследване“ в ОДМВР са претърсили 10 адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш.

При обиските били открити и иззети множество доказателства за престъпната дейност на групата – рутери от засечени IP-адреси, компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ-карти, флашки, устройства за банкиране и съхранение на данни, карти от наши и чужди банки, печати на засечените при разследването фирми и фалшиви печати на две банки, както и пистолет без документи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!