След като от полицията съобщиха за бандата, която вилнее в Плевен и симулира отвличания, срещу които иска подкуп, от ВИК-Плевен алармираха и за друга появила се организация,специализирала се в...кражбата на водомери. Това предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ.

След като почти не минава денонощие без няколко улични шахти да осъмнат без капаци, обект на набезите са станали общите водомери за измерване на студената вода на блоковете. Броят на откраднатите общи водомери надхвърля вече 15. От ВиК коментираха, че прави впечатление, че групата, която “сваля” измервателните уреди, действа доста професионално. При всички кражби почеркът е един и същ - първо спират водата на входа, след това демонтират измервателния уред и изчезват, необезпокоявани от никого.
За такъв  водомер крадците изкарват средно по 10 лева, след като го натрошат и предадат като метал, тъй като тялото на уреда е направено от бронз. За да се закупи обаче  нов, 10-кубичен водомер, какъвто най-често е нужен, живеещите в съответния вход трябва да броят над 250 лева. Някои от крадците дори  са били засичани от живеещи в съответния вход, но те не ги спирали и не търсели съдействие от органите на реда, тъй като смятали, че това са рутинни проверки. /Георги Стоянов, БЛИЦ