Окръжна прокуратура-Видин задържа чужд гражданин. Разследването се провежда от Митница Лом. От задържаното количество оцетен анхидрид може да се произведат 2 тона хероин.
 

На 15 декември около 1.00 ч. през нощта мобилен екип на Митница-Лом, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спира за проверка камион с босненска регистрация, превозващ по документи 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в  Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин.
 
Товарната композиция с водача е селектирана за проверка от служителите на Митница-Лом от състава на мобилната  група и ескортирана до Митническия ТИР - терминал за сканиране и щателна митническа проверка.
 

 

При извършения контрол митническите служители установили, че камионът превозва различна от описаната в митническите документи стока. Реалната стока не съответства нито по вид, нито по количество с декларираната. Вместо 20 тона полиетилен митническите инспектори установили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електроника, 100 кг мобилни телефони и медицинска апаратура за диагностика.

В 6 от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 л и 22 туби по 30 л, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид - контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин. Общото количество на задържания прекурсор е 5500 литра.
 
От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин. В едно от палетата с авточасти митничарите откриват и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие - два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП.
 

 

На 16 декември Окръжна прокуратура-Видин е привлякла като обвиняем шофьора на камиона за контрабанда на 5505 л прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и за контрабанда на стоки без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документ с невярно съдържание.

 Мъжът е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".
 
Разследването продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!