Продължава работата на българските служби съвместно с английските им колеги във връзка с мащабната операция срещу престъпната група, занимавала се с трафик на оръжие. Това каза във Варна министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде „Фокус“.

Маринов посочи, че групата е изпращала пистолети, части от автоматични оръжия, боеприпаси и хероин от София до Великобритания.

По думите му става въпрос за много сериозен канал, както и солидно количество оръжие, заглушители и за внушителни количества хероин, който е бил предназначен за Обединеното кралство.

По-рано стана ясно, че Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мерки за неотклонение на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на оръжия и наркотици от България към Англия.

Съдът уважи изцяло исканията на прокуратурата и определи най-тежката мярка „Задържане под стража“ за ръководителя на групата – британски гражданин, и за един от участниците. За третия участник в групата обвинението поиска „Домашен арест“ заради тежко здравословно състояние и съдът прие изложените мотиви.

Тримата бяха задържани на 17 септември 2019 г. в София и в с. Бистрица при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

По същото време в Англия бяха арестувани други трима британски граждани, свързани с престъпната група, действаща на българска територия. Съвместните действия на българските и британските полицейски и съдебни органи бяха съгласувани.

При неутрализирането на групата в България на 17 септември 2019 г. бяха иззети 53 пистолета със заличени номера (повечето от марките „Глок“ и „Макаров“), заглушители за много от тях, над 2000 патрона, бронежилетки, както и около 80 кг хероин в разфасовки от по 500 г. Те били пакетирани в кашони като колетни пратки и задържани от разследващите по време на товаренето им, преди да поемат към Англия.

Основният начин на трафика на оръжие и наркотици е бил чрез пратки по куриерски фирми. По време на полицейската операция в Англия също са задържани оръжия и наркотици от предишна пратка. Основна насока в по-нататъшното разследване в България ще бъде разкриването на произхода на иззетите оръжия и наркотици.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!