Мъж от гр. Петрич е осуетил осъществяването на телефонна измама на територията на гр. Сандански. В сряда чрез телефонно обаждане той бил нает от непознато за него лице да отиде на адрес в гр. Сандански, откъдето да вземе лек автомобил и да го транспортира до гр. София.

Пристигайки на посочения адрес му били дадени нови указания, че през прозорец на жилището възрастна жена ще му хвърли чанта с документи, които да транспортира в столицата. Получавайки от жената чантата мъжът видял, че в нея има дрехи и голяма парична сума, което го усъмнило и той незабавно уведомил органите на реда.

От работещите по случая полицейски служители е установено, че след обаждане на стационарен телефон възрастната жена е въведена в заблуждение от непознато за нея лице, което се представило за полицейски служител и й съобщило, че синът й е участник в ПТП, при което е блъснато дете и е необходима парична сума в размер на 10 000 лв., за да не влезе в затвора.

Измамата е останала неосъществена и чантата с цялата парична сума в нея е върната на собственичката й. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

ОДМВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и недоверие по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми.

За  предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно). Насочваме вниманието, че тел.150, тел.160 и тел.166 не функционират.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук