В разследването, проведено в Испания, под ръководството на Европол, активно участие са взели служители на ГДНП, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 

Както БЛИЦ съобщи, 19 участници в международна престъпна група, занимавала се с кражба на автомобили и препродажбата им в редица европейски страни и Близкия Изток, е разбита при проведена специализирана полицейска операция, ръководена от Европол.

Тя е реализирана основно на територията на Испания и в нея са участвали служители на Гражданската гвардия на Испания, на Главната дирекция "Национална полиция от България и полицейски сили от Португалия.
 
Разследването е започнало от властите в Испания през 2016 г., които достигнали до български гражданин. Последвал е обмен на информация между полицейските служби на България и Португалия.
 
В хода на разследването, извършено от криминалисти на ГДНП, била установена самоличността на българин - 59-годишен мъж, известен на полицията у нас, съден по-рано за автомобилна кражба, подправяне на документи и препродажба на крадени транспортни средства.

По линия на международния обмен тази информация веднага била предоставена на испанските власти, на които българската страна е оказала съдействие и при доказване на престъпната му дейност и кръга лица около него. В рамките на операцията у нас са открити и задържани част от луксозните автомобили, предмет на престъпленията, извършени в Кралство Испания. Освен това са открити и други инкриминирани автомобили.