Задържаният е психично болен, диагностициран през 2007 г. Последно е лекуван през 2020 година. Твърди, че е закупил оръжието от "преминаващ търговец. Това съобщи на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който пристигна в Манастирище заради извънредната ситуация, която се разигра във врачанското село. 

"Предстоят експертизи, които да установят дали с оръжието е извършено и друго престъпление", добави той. 

"Изпратих на място екипи на жандармерия и СОБТ. От местната полиция бяха отцепили района и бяха установили контакт с извършителя. При операцията няма пострадали. Лицето, извършило престъплението, е добре", каза още Иванов.  Той поясни, че една от причините на място да бъдат и специализираните части е била продиктувана от факта, че в къщата е била и майката на задържания и  възможността тя да стане потенциален заложник.  

Чрез прилагане на тактическа хитрост лицето не е успяло да окаже съпротива при задържането. Преди да бъде арестуван, майка му е била изведена от къщата.

В дома му са открити и боеприпаси. 

Както БЛИЦ съобщи, днес 44-годишният Валентин мъж се барикадира в дома си, след като застреля друг човек в село Манастирище. В къщата е била и неговата майка. Сигналът за инцидента е получен около 13:50 часа. Незабавно е осведомен окръжния прокурор на Враца.

Простреляното момче е починало на път за болницата. Извършителят е на 45 години, не е криминално проявен.

Окръжният прокурор на Враца заяви, че е образовано досъдебно производство, предстои назначаването на експертиза дали извършителят е вменяем.

От последните минути: Барети щурмуваха дома на убиеца Валентин СНИМКИ

Чичо на починалото момче разказа по-рано пред БНТ, че убитият се е прибирал от работа заедно с брат си, когато комшията е излязъл и е започнал да стреля по автомобила им.

Имало е подписка извършителят на деянието да бъде лекуван, бил е в лечебно заведение, но по-късно е пуснат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ