Софийският апелативен съд освободи от затвора убиеца на земеделския производител Кунчо Кунчев, съобщава "Конкурент". Според информация на изданието килърът Мариян Димов, вече спи у дома, вместо да е зад решетките. Решението на магистратите е обосновано от процесуални нарушения в изготвянето на обвинителния акт от прокурорът в окръжна прокуратура Асен Пашански.

Мярката за неотклонение към Мариян Димов е подписка, потвърди адвокат Светла Генова, защитник на семейството на убития.

Припомняме, че кървавото престъпление беше извършено в нощта на 20 срещу 21 декември 2015 г., когато Мариян Димов влязъл в дома на Кунчев и след като го умъртвил с 20-ина удара с нож, го ограбил.

В началото на юни т.г. състав на Врачанския окръжен съд, председателстван от съдия Иван Маринов, изпрати зад решетките килъра за 20 години при първоначално строг режим.

Извършителят на убийството Димов се призна за виновен, с което спести 1/3 от предвидената от Наказателния кодекс присъда. Повдигнатото му обвинение по чл.116 от НК предвижда дори доживотен затвор без право на замяна. Отделно от това магистратите постановиха той да плати по 100 000 лева на близките на убития – Людмила, Пламен и Ирена, или общо 300 000 лева, както и направените съдебни разноски и адвокатски хонорари на стойност над 20 000 лева.

Убийството на 76-годишния земеделски производител Кунчо Кунчев, извършено през нощта срещу 21 декември 2015 г., потресе цяла България. Възрастният мъж беше открит в дома си в село Добролево, потънал в локва кръв, на следващия ден. Според обвинителния акт, изготвен от прокурор Асен Пашански, 35-годишният тогава Мариян Димов е нахлул в дома на жертвата си с намерение да го ограби. Домакинът спял, събудил се от неканения гост и опитал да защити имуществото и дома си, но бил наръган 16 пъти в тялото. Две от тези пробождания се оказали фатални, тъй като попаднали в областта на белия дроб, а Кунчев издъхнал вследствие на остра сърдечно-съдова недостатъчност, пише още в обвинителния акт.

След като убил противника си в неравната схватка, Мариян Димов отарашил дома на Кунчо, като освен 460 лева кеш, отмъкнал вещи на обща стойност около 2 000 лева. Сред тях пистолет „Валтер“ и ловна пушка с муниции за тях, както и два ножа.

Приживе Кунчо Кунчев беше уважаван и почитан човек във Врачанско, а фирмата му обработваше около 1 000 декара в землището на села от община Борован. Дарител и спомоществовател на много инициативи, той беше ценен и от местната власт, а смъртта му потресе хиляди.