Районна прокуратура-Козлодуй е предала на съд момче на 19 години по обвинение за извършено от него престъпление - жестоко насилие към куче, съобщиха от обвинението.

На 25 юли, жена била при роднина в с. Крива бара, община Козлодуй, когато чула кучешко скимтене, идващо от съседния имот. Предположила, че животното е гладно. Взела със себе си храна и вода и отишла да го нахрани.

На място заварила стопанина, който се опитвал да премести кучето на сянка, защото било много топло. То било видимо в много влошено здравословно състояние. Жената се поинтересувала за причината, на което мъжът й отговорил, че предния ден племенникът му А.И. го бил с лопата.

На следващия ден, тя отново отишла да провери състоянието на кучето. При среща с бабата на А.И., тя й споделила, че внукът й постоянно измъчвал кучето, като отрязвал по малко от ушите и опашката с ножица.

Посъветвана да занесе пострадалото животно до ветеринарна клиника, свидетелката С.В. го транспортирала до Козлодуй. Подала и сигнал на телефон 112.

Кучето веднага било прегледано от ветеринарен лекар, който установил, че то има опорна куцота на заден ляв крак, силен оток на крака и фрактура на таза. Ушите и опашката били отрязани, като липсвали шевове.

Извършена му била операция за възстановяване на таза, с поставяне на пластини и винтове за закрепване на счупените кости. Стойността на лечението възлиза на сумата от 993,75 лева. Впоследствие животното било настанено в приют за кучета „Верен приятел” в Козлодуй. Там проходило, но продължило да куца.

В хода на разследването по случая е било установено, че действително А.И. нанесъл жесток побой над кучето, удряйки го с лопата за смет по цялото тяло. Тези му действия били съпроводени с репликите „Умри, бе!“, „Ще ме хапеш ли?“

Предстои делото срещу обвиняемия И., който е осъждан, да продължи в съда.