30-годишният наркоман Стефан Станев, осъден на 25 г. затвор за жестокото убийство на приятелката си Виола Николова, поиска от Софийския апелативен съд (САС) по-лека присъда. Магистратите ще се произнесат след около месец, пише в. Труд.

„Измина почти една година, откакто причиних смъртта на Виола. Няма и един ден, в който да не се разкайвам за това. Искам да споделя една сентенция – животът се ражда и животът умира”, заяви пред САС вчера Станев.

Адвокатът му също поиска по-леко наказание като се позова на мисъл на Аристотел – “Законът е разум, освободен от страст”. 

Прокуратурата и адвокатът, който представлява семейството на убитата Виола, поискаха по-тежко наказание за Станев. Те настояха да се преценят пак смекчаващите вината обстоятелства и фактът, че подсъдимият е наркозависим.

Според адвокатът на Станев клиентът му е пристрастен към дрогата от 13-годишен и страда от биполярно разстройство и това не трябва да се отчита в негова вреда.

На 3 ноември м.г. Софийският градски съд (СГС) приключи делото за жестокото убийство само за един ден.

Процесът мина по съкратената процедура, след като 30-годишният наркоман призна вината си. Тогава СГС отхвърли гражданския иск на родителите на убитата Виола с мотива, че може да затрудни и забави процеса. 

Вчера адвокатът на почерненото семейство възрази и срещу отхвърлянето.

Убийството на 29-годишната Виола Николова бе извършено в нощта срещу 23 юни 2017 г. в дома на Станев в столичния кв. “Св. Троица”. Станев я пребил със стик за голф, а след това я ръгал многократно с нож. На сутринта позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си. Признал й, че е убил Виола и й показал трупа. Няколко часа по-късно потеглил за Созопол, където бил задържан, а наркотест установил, че е употребил коктейл от няколко вида дрога – марихуана, амфетамин, екстази и кокаин. Преди убийството бившата жена на Станев подавала серия от сигнали срещу него, но никой не обръщал внимание на жалбите й. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!