Апелативният съд в Пловдив увеличи присъдите на двамата роми, които миналата година душиха и пребиха от бой 94-годишната баба Дона Чернева от село Ръжево Конаре. Магистратите са уважили протеста на прокуратурата срещу ниските присъди на двамата изверги. 
Както БЛИЦ съобщи, 27-годишният Андон Митев и 31-годишният Георги Лазаров бяха осъдени от Окръжния съд в Пловдив на 6 години и 2 години и 8 месеца затвор за побоя, нанесен на възрастната жена. 

На 7 март миналата година ромите нахлули в дома на старицата. Преди това я проучили, знаели кога е сама, кога взима пенсията си. Изчакали сина на бабата, който дошъл от Пловдив, да си тръгне, и предприели атаката. Единият от биячите е от същото село, другият от съседното Дълго поле и преди време е лежал в затвора за убийството на старец, който по идентичен начин ограбил. 

Пръв в дома на възрастната жена влязъл Андон Митев. Той започнал да души бабата, да сяда на гърдите й, да я бие и малтретира. В резултат на побоя, нанесен върху старицата, тя е получила сътресение на мозъка, контузии на ларинкса, гръдния кош, таза, както и още множество контузии и кръвонасядания по тялото. След това в къщата нахлул Лазаров, който претършувал стаите. Задигнали 55 лева и избягали. Вдигнали ключа за осветление, който бил подвижен, нависоко, за да не може баба Дона да го стигне. Тя прекарала в пълен ужас до сутринта, не смеела да мръдне, за да не се върнат насилниците. В страшно състояние я открил комшията й. 

Бабата прекара дълго време в болницата, а в страната за пореден път се надигна недоволство срещу ромските набези.

Окръжен съд счете, че имало смекчаващи обстоятелства, защото престъпниците пратили въпросните 55 лева по пощата на пенсионерката. Апелативен съд обаче смята, че освен грабеж, е имало и посегателство върху личността на беззащитната жена. Георги Лазаров ще лежи в затвора 4 години, а съучастникът му 10 години.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ