Очаква се Националната агенция за приходите да представи подробности за евентуалната хакерска атака в системата ѝ. Цяла нощ служители на агенцията, заедно с представители на ГДБОП и ДАНС, работят по предположението личните данни на милиони българи да са източени от системата на НАП.
 

До проверката се стига след писмо, което анонимни хакери изпращат до няколко медии и институции у нас. В него са публикувани данните на голям брой хора в страната. По-рано днес на електронната поща на определени медии е получен линк, от който може да се изтеглят файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите. Анализ на изнесените данни сочи, че става дума за информация от НАП. Хакерите твърдят, че са успели да пробият сървърите на Агенцията.
 
„Следваме в момента един сигнал, който има белезите на достоверност, че има риск по отношение на лични данни. Към момента аз не мога да потвърдя или отхвърля версията, че конфиденциални данни са били изложени на неоторизиран достъп. В момента, в който отговорим на този въпрос – помагат ни много задълбочено специализираните правоохранителни служби – ще оповестим дали има такъв риск, какъв обем от хора и данни той засяга и какви са следващите стъпки, които НАП и данъкоплатците биха могли да предприемат“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.
 
Все още не е ясно колко голям е потенциалният пробив в системата и дали засяга единствено актуални данни на потребителите.
 
Както БЛИЦ съобщи, хакери се похвалиха, че са източили данни на над 5 млн. български и чужди граждани.