Добра новина за потърпевшите от спор между двама съдружици собственици на апартаменти. До броени дни те ще получат Акт 16 и ще могат да влязат в новите си домове. Става дума за сградата ML Apartments на Beso Homes в столичния квартал - “Манастирски ливади-Запад”. А по казуса се задейства и прокуратурата.

До тук се стигна, след като "ужилените" от фирмата “Си Би Глобал Инвестмънт” с управител печално известния кикбоксьор Красен Кръстев изпратиха отворено писмо до медиите и до държавното обвинения, в което описаха проблема си. А по него вече има и решение -  ДНСК назначи комисия за издаване на Акт 16. Очаква се през месец март собствениците най-накрая да бъдат зарадвани с документа, който им позволява да живеят в имотите си в сградата на Beso Homes спокойно.

А КАКВА Е ИСТОРИЯТА?

Тя започва преди около две години, когато двама съдружници - Емо Лазаров и Красен Кръстев - се скарват жестоко. Следват погроми на заведението на единия, публични обвинения, Кръстев е разпитан само заподозрян, но така и не се достига до сериозно разследване или обвинение. Основни потърпевши от свадата се оказват хората, които са си купили дом в една от сградите на фирмата на Красен Кръстев.

Инвеститорската фирма “Си Би Глобал Инвестмънт” получава сградата от страна на строителната “Инно билд инженеринг” още през 2019 г. Следва акт 15, който в крайна сметка бива получен, благодарение на другия съдружник, който вече не упражнява контрол върху инвеститорската фирма.

Заплашени от варианта сградата дори да не получи акт 15, който предшества най-важния - акт 16, собствениците отчаяно пишат до медиите с надеждата някой да ги забележи. И това се случва.

Проблемът е много елементарен - акт 15 може да бъде получен само, след като се заплатят дължими суми на контрагенти. Управителят Красен Кръстев отказва да го направи и измисля различни истории, с които хвърля вината на Емануил Лазаров. Подозира се, че най-важната му цел е да манипулира собствениците така че да получи вноските по договорите, които възлизат на повече от стотици хиляди левове. На теория тези вноски трябва да бъдат поделени между съдружниците, но тъй като Кръстев поема пълния контрол на фирмата, той вероятно има други планове.


Другият съдружник все пак заплаща със собствени пари на контрагентите и акт 15 е получен. Кръстев взима този акт и го изпраща до собствениците, с което изисква моментално заплащане на вноските по договорите им. След взимането на парите започва следващия епизод - възпрепятстването на акт 16 по всички възможни начини. Отново идеята е единият съдружник да е бял, а другият черен.

Продължаващите опити на Кръстев еднолично да придобие цялото имущество на "Си Би глобал инвестмънт" ООД, докарват на дружеството задължения, чрез подписване договори за големи суми с фирми на съпругата му Грета Кръстева. Дружеството е вкарано в процедура по несъстоятелност и по бързата процедура е осъдено да плаща на семейни фирми, а държавата назначава синдик, за да опази имуществото на дружеството. По този начин получените вноски от собствениците се разпределят от единия джоб в другия.

В крайна сметка акт 16 ще има, основно благодарение на фирмата на другия съдружник, който завършва цялата сага с плащането на задълженията на Кръстев с идеята собствениците да си влязат в имотите.

Очаква се той да бъде подписан на 01.03, когато ще се проведе заседанието на ДНСК.