Бургаският окръжен съд отказа да освободи предсрочно писателят Деян Димитров. В момента той излежава 13 - годишна присъда за убийство, информира БНР.

28-годишният мъж поиска да бъде освободен, тъй като вече е изтърпял повече от половината от наказанието си.

Той дори поиска да му бъде наложен най-дългият изпитателен срок, тъй като е сигурен, че няма да извърши други престъпление. Промяната обаче в поведението му през години, които е прекарал в затвора, оказа влияние в решението на съда.

Един от критериите, за да бъде освободен предсрочно един затворник са оценките за риска, които показват дали човекът ще извърши ново престъпление. През годините при Деян Димитров тези данни варират и не са постоянни, обясни директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров. 

„Оценките пряко отразяват поведението на всяко осъдено лице. Абсолютно е минимизиран субективният фактор. В неговата пледоария, всяко изречение започваше с „аз“, т.е. поставя себе си във фокуса на вниманието на всички.

Съжаляваше своите близки, но не съжаляваше жертвата и неговите роднини. Това няма как да покаже твърдението, че се разкайва“, обясни той.