Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама младежи на 17 и 15 години за грабеж и изнудване на 24-годишно момче в условията на продължавано престъпление.

На 23.10.2022 г., в периода от около 00,05 ч. до 00,40 ч., в ж.к. „Люлин“ в гр. София, И.А. и И.В. с цел да набавят за себе си имотна облага, принудили И.П., чрез сила и заплашване – като го стискали за врата и държали ръцете му и му казвали, че ще го пребият и ще го наръгат с нож, да извърши нещо против волята му –  да изтегли от банкомат сумата от 140 лв.

Двамата обвиняеми си разделили сумата и така причинили имотна вреда на пострадали. Отново чрез заплахи и сила го накарали да заложи мобилния си телефон и да им даде парите от залога. Двамата обвиняеми взели от него и сумата от 300 лв., златно синджирче, медальонче и часовник.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

И.А. е осъждан.  Предвид възможността И.А. и И.В. да извършат друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук