Попълнете търсена ключова дума или фраза

Нова мода в борбата срещу крадците! Обирджиите бягат като дявол от тамян от два вида брави, а в шпионката се крие...

https://blitz.bg/kriminalni/nova-moda-v-borbata-sreshchu-kradtsite-obirdzhiite-byagat-kato-dyavol-ot-tamyan-ot-dva-vida-bravi-a-v-shpionkata-se-krie_news539970.html Blitz.bg София, България 30 Авг. 2017, 21:11 20205 прочита 0 коментара

Камера в шпионката е най-новият хит, който изненадва неприятно домовите крадци, защото ги вади от анонимност. Устройството по нищо не се различава от стандартната шпионка, но за разлика от нея заснема с голям ъгъл всичко случващо се на етажната площадка, пише в. „Телеграф“.

Джаджата върши работа срещу ниския и среден ранг апаши, атакуващи жилищата посред бял ден, докато собствениците са на работа. Екип от столични полицаи, разследващи домовите кражби на територията на най-актуалните квартали, описа най-новите и нестандартни методи, с които ние можем да изненадаме крадеца, а не той нас.

Сред набиращите популярност са камерите, поставяни на мястото на шпионки. Цената им е от 55 до 100 лв. Вариантът е да бъдат свързани към телевизор и по този начин ще виждаме на екрана движението пред входната врата. Ако искаме обаче да разполагаме със запис, трябва да си купим DVR устройство и хард диск с капацитет 1 терабайт , на който могат да се съхраняват записи за последните две седмици. Цената на DVR-ите е около 140-160 лева, като още толкова струва и хард дискът.

„Масовият крадец, който тормози най-много гражданите, минава по етажите в интервала 11-15 часа, докато хората са на работа, първо набелязва кои брави може да преодолее. Накрая звъни на вратата, за да провери има ли някой. В този момент той е без маска и ако не му отворят, влиза. Когато имаме снимката му, рано или късно ще го задържим“, коментира разследващ.

Зад големите огледала в кооперациите и блоковете също могат да се монтират скрити камери. „Всеки човек, включително и крадците са суетни и сме ги виждали как се оглеждат, преди да напускат блока“, обясниха още криминалисти.

Част от обираните вече граждани са избрали да поставят във всяка една стая от жилището си скрита камера. Тайните видеоочи могат да се монтират в колоните на музикалната уредба, контакти, лампи и всякакви нестандартни места. Цената на камера за една стая варира от 65 до 110 лв., като досега подобни мерки са давали отлични резултати. Крадец, влязъл в жилище в столичния кв. „Лозенец“, след като бил заснет и сниман започна масово да се споделя във „Фейсбук“, напуснал страната, за да не бъде арестуван.

Най-важната част от сигурността на жилището си остава бравата. Две марки са сред най-сигурните на пазара, като до момента не са били отключвани на място - „Герда“ и „Аблой“. Бравите на единия производител да титаниев корпус, а патронът им има 4 000 000 000 комбинации и се отключва само с оригиналния ключ.

„Когато ниския и среден ранг крадци видят подобни, ги подминават. Наскоро имахме три жалби за обрани жилища с такива. Извършителите бяха рязали с флекса около бравата“, обясниха криминалисти. Другият вариант за преодоляването им бил с поставяне на шило вътре и блъскане с тежък чук.

Така действат апаши, които обират отдалечена луксозна къща или жилище в празна кооперация, защото се вдигало доста шум. Между 250 и 400 лв. с монтажа струва сигурна брава, която би струвала сигурна брава, която би спряла крадците от нисък и среден ранг, който ходят по двама или трима.

Топ професионалистите сред крадците не влизат в жилищата на случаен принцип. Те проникват единствено след предварителна информация, че ще си тръгнат с голяма сума пари или ценности. Този тип извършители и най-добрите системи за сигурност не ги отказват, защото планират ударите си с месеци.

„Срещу 800-1000 лв. инвестиция в сигурност може да спрете останалите и да се защитите. Толкова струва един лаптоп, който със сигурност изчезва след тяхно посещение“, обясниха разследващите. Съхранението на големи суми пари в къщи, без значение дали има сейф, е най-неразумното нещо“, признават още криминалистите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам