Менте полегнали полицаи са последният хит в кражбите на ток, пише в. "Телеграф". Към вече утвърдената практика нелегалните кабели, с които се краде електричество, да се вкопават под земята, апашите са добавили и нов щрих.
Те се закачат за проводник, отдалечен от дома им, за да не бие на очи кражбата. Стълбът най-често е през улицата и затова наглите краджи инсталират полегнал полицай. Така хем крадат на спокойствие, хем убиват скоростта на автобомилите в квартала, обясняват елтехници.

През миналата година в страната са извършени 64 973 проверки за кражби на ток и са съставени 6499 протокола. За първите 7 месеца на 2017 година проверките са 55 257 броя, а установените нарушения са 4381.

Кражбата на ток е национален спорт - това е констатация на "Енерго Про Варна", оповестена от директора на дружеството Момчил Андреев. Ток се краде и от бедни, и от богати.

Ток крадат не само ромите, макар че те го правят най-елементарно. "При нас най-голямата кражба е за 150-200 хиляди лева, като извършителите са хотели и производствени предприятия. По Северното Черноморие има много хотели и ресторанти, които го правят", поясниха от "Енерго Про".

Богати бизнесмени точат електричество без пари наравно с мургавите събратя, твърдят експерти. "Практиката казва, че клиентите, извършващи манипулации на електромерите, зависи най-често от тяхната техническа грамотност и доколко е голям финансовият им интерес. Така често се случва да има клиенти с видимо добър жизнен стандарт, които да прибягват до подобно нерегламентирано действие.