Братята Иво и Константин Богданови от Монтана лежаха невинни зад решетките за убийството на полски гражданин. Миналата година станало ясно, че полякът е умрял от естествена смърт. Това е една история за присъда без вина.
"11 години не съм се прибирал в България. Заминах 2006 година, работил съм много работи, бивш военен съм. Не си правех сметка да стоя в Гърция с години, но там се изкарват добри пари. В затвора прекарах 7 години и 20 дни. На един остров бях бояджия. В една нощ влязоха 20 полицаи, без да кажат защо ми откараха в полицията, не ми даваха да звънна на близки, взеха ми телефона. Заедно с мен арестуваха брат ми и един поляк, който работеше с нас", разказва пред Нова телевизия осъденият за убийство Иво Богданов.

"Обвинението беше за убийство на поляк на име Ричард. Отначало в полицията дори не знаеха името му. Аз го познавам Ричард, работил съм с него на няколко обекта, беше алкохолик, не работеше много. Дължал е около 5 000 евро на различни хора, на мен дължеше близо 300 евро. Напил се е и ми счупил стъклото на колата, ремонтът ми излезе толкова - около 300 евро. Той нямаше пари, даде ми някакви вещи и всичко се приключи. От Интерпол дойде документ, в който пишеше, че този човек е убит, но този документ се оказа фалшив. На една жена, полякиня, зетът й работил в Интерпол и го пуснал там. Той е напуснал острова без да се обади на никого. Според полицията съм влязъл в къщата му, докато спи, мушкал съм го с нож, с една желязна тръба съм му сцепил главата на две и е умрял по най- жесток начин. Не е намерена нито кръв, нито оръжие, нито нищо. Гърция взима от ЕС по 80 евро на ден за всеки чужденец, който е в затвора, затова беше пълно с чужденци. Колкото повече вкарват в затвора, толкова повече пари за държавата", разказва бившият затворник.

"Винаги съм вярвал, че няма да лежа цялата присъда, но просто се надявах и по-рано да намерят човека. Правих и собствено разследване, така ми казаха и в съда, да го търся сам. Той е знаел, че съм в затвора, но се е крил. Още в началото го бях открил в Атина. Досега съм платил на 2-ма частни детектива, трети детектив намери трупа. Починал си е от естествена смърт човекът, от алкохол, не знам. Трупът беше разпознат от близките му, имаше ДНК експертиза. Най-много ме болеше, защото съм невинен", казва той.

"Когато се прибрах вкъщи, се чувствах все едно никога не съм напускал дома си. Отначало с дъщеря ми бяхме като чужди, срамуваше се от мен, сега се опознаваме. Беше на 2 години и половина, когато ме затвориха. Сега е на 13 години, карам я на училище. За тези години съм видял към 12 човека да излизат убити от затвора", споделя Богданов.