Когато тази услуга е създавана през 2012. Когато е била създадена е била сигурна през 2012, сега не е сигурна. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров в ефира на bTV.

“Тези данни са конфиденциална информация, която не би трябвало да бъде там. Какво трябва да се случи сега – тази пробойна трябва да се запуши“, смята той.

По думите му намесата е открита, след като колегите му са забелязали необичайна активност в края на юни.

„Току що прочетох, че има заподозрян и задържано лице. Не изключваме опция да има вътрешно лице, но всички доказателства сочат, че става въпрос за външна намеса“, посочи Бъчваров.

Разбра се кой е задържаният хакер, ударил НАП

По думите му появила се промяна през 2015, когато системата е получила достъп да се връчват определени документи, тя е станала уязвима.

„Публикуването на тази информация и правенето ѝ по някакъв начин публична е престъпление. Не съм се търсил, погледнах какво има – данъчни декларации, доходи на широк кръг лица. Тя е свързана с всички хора, физически и юридически лица.

Информацията е за повече от 10 години назад. Данните, които в момента са публични са частични. Няма за един човек информация за 10 години назад“, посочи още той.

„В момента извършваме одит от звеното, което се е заело с внедряването на тази система, плюс звеното за киберсигурност. След това ще дискутираме темата с персоналната отговорност“, заяви още той.

Нашите подозрения са, че извършителите на тази атака са българи. Атаката, дори да е от чужбина, поръчителите са българи“, смята Бъчваров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!