Наско Сергеев Благоев от Златоград остава за постоянно в ареста. Това реши Районен съд Карлово. Днес 25-годишният пастир се изправи пред магистратите, но не даде логично обяснение защо подаде фалшивия сигнал на тел. 112, че в Стара Планина има загубени двама туристи. Той се представил с друго име и казал, че е с жена си, която е със счупен крак.

В продължение на три денонощия спасители от Карлово, Сопот, Троян и Пловдив обикаляха Балкана над Карлово, но следа от такива туристи не беше открита. 

Полицията направи разследване, което доказа, че сигналът е фалшив и не съществуват такива хора. След 72-часов арест днес прокуратурата поиска постоянно Наско да остане зад решетките. Прокурор Свилен Братоев обясни, че обвиняемият е осъждан два пъти до сега.

Единият път за кражба, вторият път за запалване на постройка и селскостопанска техника в Сушица, където понастоящем Наско Благоев живее. Последната присъда е условна. Прокурорът подчерта, че в продължение на три денонощия 30 спасители са издирвали хора по фалшивия сигнал.

За да не извърши ново престъпление и да не се укрие, държавното обвинение поиска постоянен арест.
Наско Благоев има тежка съдба. От малко дете той е бил изоставен от майка си и е израснал по домове. Бащата е неизвестен. Преди пет години бил изгонен от фермер от карловското село Соколица, където работел като пастир.

Животновъдът Марин Ангелов от карловския квартал Сушица имал добро сърце. Прибрал го при себе си и го приел като член на семейството, като син. Той не ми е пастир, по-скоро понякога ни помага на мен и брат ми. Аз му имам пълно доверие, оставял съм го сам с жена ми и децата ми.

Готов съм да платя паричната му гаранция, ако съдът присъди такава, каза пред съда Ангелов.  Адвокат Стефан Шипкалиев, който защитава обвиняемия каза, че младият мъж има психически проблеми.

Това потвърди и фермерът Ангелов, който каза, че е забелязвал смяна в настроенията на Наско-той плачел, после се смеел, после изпадал в депресия. Пиел хапчета, лежал е в психиатрия. 

Именно заради това адв. Шипкалиев поиска да бъде назначена комплексна психологично-психическа експертиза и ако се наложи, Сергеев да бъде лекуван в психиатрия. 

Когато подал фалшивия сигнал, Наско бил сам в планината при животните на Ангелов. Самият той е брат му слезли в града за три дни. Обяснението, което Благоев е дал на разследващите е, че когато подал сигнала му било тежко и тъжно. Искал да говори с някого. Телефонът му бил дал от фермера със заръката ако няма връзка с него и се случи нещо, да се обади на 112.

Но мъжът е подчертал, че това Наско трябва да прави само ако претърпи инцидент или му е лошо. В съда 25-годишният мъж беше докаран с белезници. Той се разплака. Адвокатът му обяви, че ще обжалва мярката му за неотклонение пред Окръжен съд Пловдив.

Този човек не е добре, за това поисках мярка парична гаранция, а не домашен арест например, защото ако стои затворен, ще се чувства още по-зле. Той трябва да се лекува, обяви още защитата. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОПЕРАТОР: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук