Павел Георгиев, който през май 2020 година уби по особено мъчителен начин украинката Татяна в Слънчев бряг, може и да не доживее края на процеса, който започна днес в Бургаския окръжен съд. Това пише "Флагман".

65-годишният мъж системно отказвал да пие редовно животоспасяващите си лекарства, а преди няколко месеца обявил гладна стачка.

Изкарал повече от 100 дни в Психиатричното отделение към затвора в Ловеч, където приемал само много малко на брой течни храни. Лекари го поддържали жив благодарение на системи.

Необичайно дългият му престой в Ловеч не се дължи на проблеми с психиката, а на крехкото му здраве, обясниха запознати.

Павел бил конвоиран от Бургас до града край река Осъм, за да му бъде извършена психиатрична експертиза, но в повечето време с него не можело да се работи, а състоянието му всеки ден се влошавало.

Според негови близки, откакто е зад решетките, е загубил 1/3 от теглото си.

Днес Павел изглеждаше като ходещ скелет, но трудно може да се правят кардинални заключения без становище на специалист, предупредиха наблюдатели на днешния процес.

Не е изключено той да придава допълнителен драматизъм, защото след като видя камерата на Флагман.бг започна да ходи още по-бавно, да спира за почивка и показваше със знаци, че няма сили да говори.

Когато камерата обаче не бе включена или насочена към него, той беше с една идея по-енергичен и обсъждаше делото си с близък, дошъл на процеса, както и адвоката си.

За година и половина зад решетките на Павел му се изострили редица заболявания, тъврдят негови близки и уточняват, че още преди убийството на Тетяна – през май 2020 година той бил диагностициран с диабет, артрит и сърдечна болест.

„Никой не може да каже колко време ще изкара. Да се надяваме, че няма да се случи най-лошото.Той е жертва на тежката ситуация. Всички говорят за него като за убиец, но никой не казва, че е нападнат от Тетяна и се е отбранявал. Бил е подложен на системен тормоз“, каза негов роднина в кулоарите на съдебната зала.

В средата е известният пловдивски юрист Георги Кутрянов, вляво на снимката е единственият близък жив роднина на Павел

Днес се проведе разпоредителното заседание, което продължи близо 3 часа.

В основата бяха искания на упълномощения му защитник – пловдивският адвокат Георги Кутрянов, който настоя обвинението да бъде върнато на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения.

Кутрянов твърдеше, че е накърнена защитата на Павел, защото не пловдивският юрист, а резервният защитник Виктор Паскалев от Несебър е присъствал при предявяването на обвинението и разпитите в досъдебното производство.

Съдия Катя Господинова отхвърли исканията му, след като отчете, че няма съществени нарушения в обвинителния акт, не е накърнено и правото на защита, тъй като самият Павел Георгиев е обявил, че е съгласен Паскалев да го представлява.

Павел е конвоиран от съдебни охранители в коридора на БОС

Всъщност, ходът с шиканирането на процеса и искането за връщането на делото на прокуратурата, не е лишен от смисъл, тъй като вече са изтекли 18 месеца от задържането на Павел. Ако срещу него нямаше внесен обвинителен акт или бе върнат на прокуратурата, той трябваше да бъде освободен.

Днес, тъй като нямаше нови доказателства за здравословното му състояние, съдът отказа да му измени мярката за неотклонение.

БОС не допусна разглеждането на гражданския иск по наказателния процес. Както съобщихме, дъщерята на Тетяна чрез упълномощените си защитници - Петя Минкова и Петър Тодоров настоя да получи 500 хил.лева кръвнина.

Павел, както се оказа, е имал граждански брак с убитата украинка. Нямал други живи наследници, освен детето на първата си братовчедка.

Павел е собственик на първия етаж на апарт комплекса в Слънчев бряг, където бе заклана Тетяна, има участие в търговско дружество, както и имоти в Пловдив, които са с наложен запор до приключването на делото.

Ако Павел издъхне преждевременно, наказателният процес ще бъде прекратен, но не и гражданският, който ще продължи да се разглежда.

Наблюдаващият прокурор Росица Дапчева си е свършила безупречно работата и не е допуснала нарушения в изготвянето на обвинителния акт, потвърди днес БОС
Несебърският адвокат Виктор Паскалев бе ябълката на раздора в защитата