Митичният бос на неаполитанската организирана престъпност “ла камора” и известен в цял свят наркотрафикант Рафаеле Империале подари на Италия личния си остров край бреговете на Дубай. Новината бе съобщена от прокурора Маурицио Де Марко преди началото на поредното заседание на процеса, в който подсъдими са “дарителят” и още двайсетина негови съратници - мафиоти, пише "Труд".

Подареният остров е изкуствен, част е от изградения от Дубай архипелаг с име "Нова световна общност" - наподобява пъзел на картата на света. Нарича се “Тайван”, също като острова в Китайско море, за който не могат да се разберат Пекин и Вашингтон. Бил купен от Империале през 2012 г. за десет милиона евро, като сега стойността му според агенциите за недвижими имоти в ОАЕ е между 60 и 70 млн. долара.

В информациите си за необичайния подарък на италианската държава медиите на Апенините подчертават, че Рафаеле Империале е “нетипичен” за Неапол престъпник, тъй като не израства в бедните квартали на големия град, известни като “люпилня на камористи”. Той е син на богато семейство от т. нар. провинциална буржоазия под Везувий и е с много добро образование.

Нещо, което обаче не му пречи след като завършва с отличие научно-технически лицей да се превърна в един от най-големите наркотрафиканти на планетата, купувайки тонове наркотици директно от колумбийските картели.

Както твърди обвинението на процеса в новата съдебна палата на Неапол, през последните години Империале и хората му се били специализирали в покупката от италиански бижутери на злато и изпращането му на съхранение в германски банки - средно по 40 кг на седмица. Бандата е печелила доста и от алъш-вериш с криптовалута, като при обиск в жилището на един от подсъдимите в неговия компютър са били “засечени” биткойни за милиони евро.

От началото на новото хилядолетие Рафаеле Империале се е подвизавал основно в Дубай, където е бил арестуван през 2022 г. въз основа на международна заповед за задържане и след това е екстрадиран в Италия. Мафиотът не губи много време, за да се покае, след което започва да сътрудничи на правосъдието, явно с цел да получи по-лека присъда на процеса - обвинен е в много тежки престъпления, предполагащи доживотен затвор.

В обвинителния акт прокурорът Маурицио Де Марко бе поискал Империале да бъде осъден на 14 години и 9 месеца затвор с признаване на смекчаващите обстоятелства, предвидени за сътрудниците на правосъдието. Според съдебни репортери обаче след подарения на Италия остров съдебните претенции към бившия наркобос може и да станат още “по-скъсени”.

Между другото, Рафаеле Империале вече е смятан и за благодетел на Нидерландия, тъй като неотдавна е върнал на музей в Амстердам две откраднати оттам преди време творби на Ван Гог и после купени от легендарния каморист “на черно”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук