Успешна реализация доведе до разкриването на нелегална фабрика за производство на цигари и на голяма складова база за съхранение на готовата продукция.

Действията по разследването започнали по оперативен сигнал и в резултат на близо 6-месечна активна работа антимафиотите стигнали до няколко депа за съхранение на цигари без акцизен бандерол.

Първото от тях е открито през октомври на територията на София, откъдето служители на ГДБОП иззели 1318 мастербокса цигари без бандерол. В хода на продължилата оперативна работа на 4 декември е открито второ депо на територията на пазарджишкото село Калугерово. Там са установени 2218 мастербокса с цигари, носещи логото на известна американска марка.

След обстоен анализ на събраната информация и активни действия, проведени съвместно от екипи на ГДБОП, Агенция „Митници“, прокуратурата, областните дирекции на МВР в Пазарджик, Пловдив и СДВР, разследващите стигнали до извода, че в страната е изградена сериозна мощност, която произвежда нелегално цигари, а с „продукцията“ били захранвани не само българския, но и пазари в още няколко държави от Европейския съюз.

В рамките на разследването антимафиотите стигнали и до производствено хале на територията на пазарджишкото село Гелеменово, което по своята същност представлявало напълно автономна нелегална фабрика за производство на цигари, оборудвана със съвременна поточна линия за производство и опаковане на тютюневи изделия. Открити са още машина за рязане на тютюн и над 160 палета пълни с материали за производство на цигари-филтри, хартия фолио и лепила.

Според експерти, участвали в разследването, за една работна смяна фабриката е произвеждала между 120 и 150 мастербокса с готова продукция. Освен автономна, фабриката е била и от напълно затворен тип. Хората, които работели вътре, прекарвали свободното си време в оборудвани за живеене помещения, изградени вътре в самото производствено хале. Те не са имали право да напускат помещенията, както и не са разполагали с никакви комуникационни средства по време на пребиваването си там.

Складовата база и цехът за производство били осигурени с много сериозни средства за защита - периметрова охрана, камери за видеонаблюдние, локална сигнално–охранителна система. Достъп до помещенията имал много ограничен кръг от хора, които към момента се издирват.

По случаите в  Районната прокуратура са образувани две досъдебни производства, като по едното е задържан пловдивчанин, на когото е подигнато обвинение. Предстои внасяне в Районен съд-Пазарджик на искане за налагане на марка за неотклонение „задържане под стража“.

Според данни на Агенция „Митници“ предотвратената щета от разкритите депа и фабрика за европейския бюджет възлиза за над 12 милиона лева, а само от заловените тютюневи изделия в складовата база в с. Калугерово тя се изчислява на около 8 милиона лева за държавния бюджет.

Освен това, не на последно място по данни на специалистите тези цигари са потенциално опасни за здравето на хората, защото при направата им не се спазват никакви стандарти за качество, изискване, което изпълняват легалните производители на тютюневи изделия.

Снимки/Видео: МВР

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук