Софийският градски съд прекрати делото за мярка за неотклонение на малкия син на Йосиф Йосифов – Костинбродския Валентин, съобщава "Монитор". 16-годишният младеж е обвиняем за грабеж на яке от друго момче. Според разследването на 2 януари 2018 г. около 18 ч. в района на Северния парк в София в съучастие с  непълнолетния Емилиян М. и трето неустановено лице заплашили с побой друг тийнейджър и му отнели шушляковото яке „Адидас“.

Нападателите стояли заплашително с маски на лицата пред пострадалия и единият от тях казал: „Сваляй си якето, за да не те започнем“. Така те отмъкнали дрехата, чиято стойност е 55 лв.

Валентин Йосифов е привлечен като обвиняем на 5 юни, а Емилиян М. - на 26 юни. На Емилиян прокуратурата определила мярка надзор на родителя, а за Валентин било внесено искане в Софийския районен съд за налагане на задържане под стража. В съдебната зала обаче представителят на държавното обвинение не е поддържал искането и съдът оставил Йосифов-младши без никаква мярка за неотклонение. Софийска градска прокуратура обаче протестирала пред въззивната инстанция и така делото стигна до СГС.

Тричленният съдебен състав уважи искането на адвоката на Йосифов заседанието да протече при закрити врати, защото е непълнолетен. Пред съда представителят на прокуратурата обаче не е поддържал протеста. Съдът е счел, че е десезиран и е прекратил делото за мярката за неотклонение. Той обаче е дал указание на органите на досъдебното производство да сезират компетентните органи за деца в риск.

Валентин Йосифов дойде в съда държейки за ръка своя приятелка и криейки лицето си с акт за раждане. Млада жена се въртеше около тях и ядосано му каза: „Аз казах ли ти да не идваш заради репортерите“. Баща му Йоско Костинбродския е в неизвестност от 2014 г. През февруари т.г. ВКС го оправда за стрелбата по Киро Японеца, както и че е бил тартор на банда за убийства, отвличания и търговия с наркотици.