В съда в Пловдив двамата иманяри – Стоян Мирков от Пловдив и Георги Карадалиев от София, бяха докарани с белезници. Преди няколко дни те бяха арестувани, а в тях бяха намерени над 800 ценни артефакта, повечето от които монети от античността, Средновековието и други епохи, както и монета на Цар Иван Асен II.

Окръжна прокуратура поиска те да бъдат оставени в ареста, тъй като срещу тях все още се води разследване. Не е разпитан важен свидетел, а магистратите имат опасения, че ако бъдат пуснати на свобода, двамата мъже могат да се укрият, да забегнат зад граница, където често са пребивавали, да извършват друго престъпление или да повлияят на свидетели.

Защитата подчерта, че двамата в миналото си са правили дарения на музеи и че имат чисто криминално минало. Адвокатите казаха също, че при обиските в колите им не са намерени никакви уличаващи доказателства. Те настояха клиентите им да бъдат пуснати на свобода с по-лека мярка.Магистратите обаче не се съобразиха с искането и ги оставиха в ареста.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ