Екшънът снощи с катастрофиралия тир на кръговото на х-л Мираж, който спретна 18-годишният Янко Е. от Средец, породи много въпроси, чиито отговори тепърва ще се изясняват, пише "Флагман". 

Как 18-годишно момче, което няма свидетелство за управление на МПС, пък камо ли за товарен автомобил, успява толкова професионално да управлява тир, по какъв начин се сдобива с ключовете на превозното средство и има ли връзка със собственика на "Транс Ко" ЕТ Коста Димитров, който притежава камиона? 

Янко е от Средец, израснал е в домове. Допреди няколко месеца непълнолетното тогава момче е живеел в Център за настаняване от семеен тип в жк "Меден рудник".

Той обаче е бил изключително проблемен, проявявал агресия както към останалите деца, така и към съседите си. В един момент обаче чашата е преляла и хората от района са събрали подписка, за да изгонят нежелания си съсед. Така Янко е преместен в друг център - в жк "Славейков".

По информация на Флагман.бг там е показал съвсем друго лице, бил е изключително послушен и кротък. Разбирал се както със служителите, така и с останалите обитатели. Преди месец, в началото на ноември, Янко е навършил пълнолетие.

Въпреки че има право да остане поне още две години в социалния дом, момчето е решило да го напуска - веднага след рождения си ден. Оттогава до момента обаче няма яснота къде пребивава, уж казвал при приятели.

Какво точно се е случило снощи?

Неприятна новина вдигна на крак късно вечерта, около полунощ, жителите на Бургас. Зрелищни снимки на катастрофирал тир на възловото кръгово кръстовище до х-л "Мираж", свързващо комплексите "Славейков", "Зорница" и "Изгрев", се разпространяваха мълниеностно в социалните мрежи.

Оказа се, че камионът е бил шофиран от 18-годишния Янко, а до инцидента се е стигнало след гонка с полицията. За щастие при чудовищната катастрофа няма жертви и пострадали. Дори и Янко излезе от шофьорската кабинка невредим. Той веднага бе закопчан и отведен за разпит във Второ РУ-Бургас. 

Стана ясно, че гонката е започнала, след като Янко не е спрял на стоп-палка. 
Хлапакът обяснил, че се е стреснал, след като е видял патрулката и униформените на пътя. Искал да спре, но вместо спирачки, е натиснал газта.

Тогава преценил, че е късно за каквито и да е действия и продължил напред с бясна скорост. 

Пред полицаите Янко категорично е отрекъл кражба. По думите му ключовете за превозното средство му ги е предоставил не кой да е, а братът на собственика на фирмата ЕТ "Транс Ко" Коста Димитров. Дал му ги, за да може 18-годишният да спи вътре в кабината. 

"После е обяснил, че искал с камиона да отиде на гости при негов приятел. Видял обаче колко часа е станало и решил просто да се разходи с превозното средство из града. Не е очаквал да срещне полицаи и да го спрат. Като ги е видял, се уплашил и избягал", разказа източник, запознат с разследването. 

Всъщност всеки, който е гледал клиповете с гонката от снощи, разбира със сигурност, че Янко не за първи път сяда зад волана. Според експерти той кара камиона изключително професионално. "Не е нужно да си експерт, за да разбереш, че това момче умее да шофира и не за първи път кара тир.

Очевадно е, че някой го е научил, иначе е невъзможно с такава скорост да препуска по бургаските улици. Вероятно нямаше да се стигне и до катастрофата, ако пътят не беше хлъзгав. Може би и товарът му попречил", казва източник от разследването. 

Една от версиите е, че Янко е работел нелегално във фирмата ЕТ "Транс Ко". И може би точно там е научил да шофира товарен автомобил.

Междувременно от Районната прокуратура изпратиха прессъобщение, че арестът на Янко е удължен на 72 часа. Очаква се обвинението да внесе в съда искане за постоянна мярка за неотклонение. Ако бъде признат за виновен след приключването на съдебния процес, 18-годишният може да получи затвор от 1 до 10 години. 

"По време на разследването е установено, че товарният автомобил се е намирал на паркинг, стопанисван от търговско дружество в град Бургас. Камионът е отнет, чрез използване на техническо средство – контактен ключ", е част от съобщението на Районната прокуратура. Тоест разследването дотук не води до крадене на ключ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ