Бивш полицай от Трето районно се озова в ареста на собственото си управление след хулиганска проява на пътя. В неделя вечерта, в полицията е получен сигнал за скандал на ул. "Васил Левски" в Кършияка. 

41-годишният Иван Дачев, който пътувал със автомобила си "Хюндай" влязъл в спор с друг водач на пътя за предимство, пише trafficnews.bg.

Дачев настигнал другата кола, започнал да се движи паралелно с нея, отворил дясната вата и се опитал да блъсне с нея съседния автомобил. В близост се оказал патрул на КАТ, който извършвал регулярна проверка и другият водач, 45-годишен пловдивски архитект, помолил полицаите за съдействие.

Спорът започнал от дребно пререкание на пътя,  ескалирал до закани за саморазправа. Тъй като бил във видимо неадекватно състояние, катаджиите поискали да направят тест с дрегер и дрог чек на Дачев, но той отказал.

Ползвайки правата си по закон, с които е добре запознат като бивш служител на реда, отказал да отиде и на кръвна проба в болницата. Заяви на униформените, че е полицай.

Той бил отведен в ареста, а срещу него е образувано бързо производство за хулиганство. Предвиденото наказание е до 3 години затвор. Тъй като е отказал да бъде тестван за алкохол, ще получи административно наказание. 

Случаят се наблюдава от Районна прокуратура - Пловдив.

Иван Дачев е син на покойния кмет на община "Марица" Запрян Дачев. До 2010 година той бе в системата на МВР и бе оперативен работник в Трето районно. След като служител на управлението извади серия нарушения и нелицеприятни данни за ръководството и част от привилегированите служители, последва прокурорска проверка и част от полицаите бяха уволнени дисциплинарно.

Срещу Дачев имаше дисциплинарно производство,  че е предупредил свидетел за текущо разследване. Също така негови колеги твърдяха, че съвместява полицейската работа с частен бизнес и отдава машини за кафе под наем. Баща му пък заяви, че уволнението на сина му е политически удар срещу него. 

След като напуска редиците на МВР, Дачев се занима с консултантска дейност.